Опасни фасади и балкони по ул.“Славянска“ застрашават преминаващите хора /ВИДЕО/

Опасни фасади на жилищни сгради в Русе. Поройните дъждове от последните дни срутиха декоративни елементи на една от централните улици, като по чудо инцидентът се размина без пострадали хора.  Мястото до вчера си стоеше необезопасено, а опитите на общината да огради района с лента срещна недоволството на работещите в офиси и магазини, тъй като пречела на достъпа на клиенти.

Хората, които живеят на ул.“Славянска“ разказаха, че цялото платно е било в разпилени камъни и се е наложило колите да спрат, защото не могат да минат. „Добре, че нямаше някой отдолу да е минавал, защото с тези големите парчета, направо на място остава който и да е“, казва Свилен Марчев.

По улицата, която свързва центъра на Русе с брега на река Дунав, минават и много туристи. Любов Соколова от Русия, която е на разходка със съпруга си, казва, че очевидно са имали късмет. „Не знаехме, че има опасност, провървяло ни е, защото върху нас нищо не е паднало. Разхождахме се, без да се страхуваме“, казва жената.

Хората са притеснени, и то с основание. Преди време точно тук се срути балкон и загина човек, а по улицата вървят пешеходци и майки с колички.

„Много е опасно, падат парчета непрекъснато“, казва служител в съседен офис.

Собствениците на жилища в района признават, че не са напълно наясно с ангажиментите си, но се надяват, че общината може да им помогне – финансово или със съвет.

От общината пък припомнят, че грижата за сградите е отговорност на собствениците, има връчено и предписание за конкретния случай. „Те трябва да предприемат мерки за обезопасяване на сградата, защото предполагам, че има и други компрометирани участъци. Отговорността е тяхна, ако не дай Боже се случи нещо, защото, за да се стигне дотук, те не са били добри стопани. Една сграда трябва да се поддържа, да полагаш грижи за нея“, казва главният архитект Живка Бучуковска.

Тъй като цялата улица е групов паметник на културата, всички действия по сградите трябва да бъдат съгласувани с министерството и общината.

Exit mobile version