Окръжният съд в Русе остави в ареста мъжа, заловен с боеприпаси в колата

Състав на Окръжен съд – Русе остави в ареста 34-годишния Д. В., който бе заловен от полицията с боеприпаси в автомобила си. Както Русе Медиа съобщи, мъжът и негов спътник бяха спрени при проверка на леката кола на кръстовището на улиците „Казанлък“ и „Пчелина“. На задната седалка бил открит бял найлонов плик, съдържащ шест бойни патрона и пет – за ловна пушка.

Оказва се, че Д. В. е осъждан 12 пъти, включително и за същото по вид престъпление. На 28.10.2020 г. е излязъл от затвора след изтърпяването на поредното наказание лишаване от свобода. Той е поискал по-лека мярка за неотклонение с мотива, че не се е укривал от органите на реда. Представителят на Окръжна прокуратура е изразил становище за неоснователност на жалбата.

Въззивната инстанция сподели извода на Районен съд – Русе, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д. В. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. При определяне на мярката за неотклонение първоинстанционният съд правилно е приел, че се касае за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 2 до 8 години. Основателни са и доводите за наличието на реална, а не предполагаема опасност при вземане на по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши престъпление, а така също и да се укрие, с цел да  избегне и осуети полагащата му се наказателна отговорност.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на Д. В. мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

Exit mobile version