Окончателно: 17-годишният побойник от Русе остава за постоянно в ареста

Великотърновският апелативен съд остави за постоянно в ареста 17-годишния побойник от Русе, след като днес магистратите потвърдиха определението на Окръжен съд – Русе зя най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

17-годишният Д.М. има повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура – Русе за извършени престъпления по чл. 131 т. 12 от НК (причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди); чл. 143 ал. 1 от НК (принуда); чл. 325 ал. 2, вр. ал. 1 от НК (хулиганство); чл. 199 ал. 1, т. 3, пр. 2, вр. чл. 198 ал. 1 от НК (грабеж, придружен със средна телесна повреда) и чл. 214 ал. 3, т. 1, пр. 2 от НК (изнудване);

Защитникът на обвиняемия е обжалвал определението на Окръжен съд – Русе с мотива, че не са налице доказателства, въз основа на които да се градят положителни изводи относно наличието на обосновано предположение за авторството на деяниято. Той също така счита, че са неоснователни изводите на първоинстанционния съд относно наличието на „изключителност“ по смисъла на чл. 386 ал. 2 от НПК, както и по отношение на опасността обвиняемия да извърши други престъпления.

С жалбата се иска въззивният съд да отмени определението на ОС-Русе и да вземе по-леката мярка за неотклонение „надзор на инспектора при детска педагогическа стая“ по отношение на обвиняемото лице.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново остави без уважение жалбата като неоснователна, като намира, че към настоящия момент обвинителната теза за извършване на инкриминираните деяния има нужната доказателствена защитеност, а опасността обвиняемият да извърши престъпление е съвсем реална и в този смисъл са изпълнени всички предпоставки за определяне на атакуваната мярка за неотклонение.

Определението на въззивния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Exit mobile version