Окончателно: Към Мартен – до 80 км в час, тировете на нов участък по бул.“България“ /ВИДЕО/

Ограничението по пътя Русе-Силистра в посока Мартен до табелата на Русе остава 80 км в час, заяви областният управител Галин Григоров след междуведомствената среща по проблемите с опашките от камиони. Според него идеята за намаляване на скоростта до 50 км в час е била по-скоро емоционално изказване, отколкото реално намерение. От днес започва и премахването на сложените преди седмица мантинели в участъка към Мартен, срещу които имаше недоволство, тъй като трябваше камионите да правят обратен завой чак на разклона за Мартен.

Решението за тировете, което е взето на срещата, предвижда те да се подреждат в буферен паркинг на бул.“България“, който обаче няма да се изгражда специално. Ще се ползва тротоарната площ от бензиностанция „Еко“  до разклона за Николово, в разстояние на около 2,2 км, която ще бъде разчертана от общината. Ще бъдат поставени указателни табели и светофари специално за камионите, а „Пътна полиция“ ще следи за реда и пропускането. Те ще бъдат подпомагани и от екипи на КООРС.Според предварителните изчисления там ще могат да се подредят близо 130 камиона. Допълнително ще се използва локалното платно преди Дунав мост по бул.“България“, където ще изчаква освобождаването на граничния пункт от тирове, за да се пуснат следващите. Всичко това трябва да влезе в сила до две седмици.

Камиони няма да се редят на бул.“Тутракан“, с което желанието на жителите на град Мартен и село Сандрово е изпълнено. Кметът на Мартен Димо Тонев сподели, че най-после местните хора ще пътуват спокойно до и от града.

Според областния управител проблемът ще бъде решен окончателно, когато се направи новата магистрала Русе-Велико Търново, където са предвидени зони за почивка и няма да се стига до опашки. Отделно румънците трябва да пуснат до Великден още шест трасета за камиони, което да облекчи преминаването през Дунав мост.

Exit mobile version