ОИЦ-Русе помага на фирми да получат финансова подкрепа заради пандемията

Екипът на Областният информационен център-Русе, помага на фирми да получат финансова помощ заради пандемията. ОИЦ-Русе беше ангажиран от Управляващия орган на ОП „Икономика и конкурентоспособност“ да се свърже с близо 100 фирми, за да ги информира, че са в списъка за преразглеждане на отхвърлени проектни предложения по процедура BG16RFoP002-2.073 „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. Екипът ги информира за срока, в който трябва да коригират грешките си, и предлага безвъзмездна помощ в случай, че имат нужда от допълнителни разяснения. Целта е колкото се може повече фирми, които отговарят на условията,  да успеят да получат финансова подкрепа в условията на пандемията, вместо по технически причини да отпаднат.

През първия месец на новата 2021 г. ОИЦ–Русе, е отговорил на 43 въпроса на бенефициенти и граждани. Експертите обясняват как бенефициентите могат да отстранят пропуските си по документацията, какви разходи са допустими, как се прави отчитането на проектите, насочват ги и при технически затруднения при работа с платформата ИСУН 2020.

През изтеклата 2020 г. , независимо от извънредната епидемиологична обстановка, Областният информационен център – Русе, продължи да обслужва информационно бизнеса, неправителствения сектор, общините, гражданите. На място в офиса, чрез електронна поща и по телефон отговор на своите въпроси получиха 381 човека. А в информационните събития на центъра през годината взеха участие над 4300 души. Толкова големият брой участници се дължи на уебинарите и на възможността видеозаписът от онлайн срещите да може да се преглежда и след края им във фейсбук страницата на ОИЦ, разказаха от центъра.

През 2020 г. са проведени 9 уебинара с цел запознаване на заинтересованите лица с актуални процедури за кандидатстване по оперативните програми и с подготовката на новия програмен период 2021 – 2027 г. Освен това центърът реализира 17 информационни събития в област Русе с потенциални бенефициенти и широката общественост. Участва и в общата инициатива на националната мрежа на Областните информационни центрове на тема „Прилагането на новия регионален подход в България през програмен период 2021 – 2027 г. и изпълнението на Интегрирани териториални инвестиции“ чрез своята фейсбук страница. До над 500 души достигна съдържанието на презентацията.

През 2020 г. екипът на ОИЦ подготви, отпечата и разпространи брошура с индикативните годишни работни програми на оперативните програми, луксозно издание с информация за реализирани проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ , предимно на русенски фирми, както и 2 листовки с информация за актуални процедури и една с информация за приноса на ЕСИФ в област Русе през 2020 г.

Особено полезна е инициативата на ОИЦ – Русе, която започна през декември 2020 г., да открие рубрика „Мерки срещу последствията от COVID-19“ на фейсбук страницата си. Там всички заинтересовани могат да намерят актуална насочваща кратка информация и линкове към всяка от мерките и условията за кандидатстване.  Тъй като към рубриката има интерес, ОИЦ ще продължи да я поддържа, докато има мерки в помощ на бизнеса и хората за преодоляване на икономическите и социални последствия от пандемията.

 

Exit mobile version