ОИЦ и общината помагат с информация за мерките за подпомагане

Областният информационен център – Русе започва рубрика, в която ще предоставя актуална и обобщена информация на физически и юридически лица за мерките за подпомагане във връзка с икономическите и социални последствия от COVID-19. Инициативата е по идея на кмета на Русе Пенчо Милков, уточниха от ОИЦ.

Тя ще бъде поднесена по начин, който да улесни потенциалните бенефициенти лесно да се ориентират  и бързо да намерят процедурата, по която биха могли да кандидатстват – коя процедура е активна, кой може да кандидатства по нея и пред кого.

За подробностите ще бъде посочен линк, който ще отвежда към пълната официална информация. Специалната ни рубрика „Мерки срещу последствията от COVID-19“ ще информира  не само за процедурите по оперативните програми, но и за всички други мерки, които държавата отваря. Новата рубрика ще намерите от утре, 09.12.2020 г.,  във фейсбук страницата на Областния информационен център – Русе и на сайта на Община Русе в раздели „Новини“ и „Полезна информация за гражданите“ .

Експертите на ОИЦ-Русе ще отговарят на въпроси и ще дават допълнителни разяснения. Към тях можете да се обръщате чрез опцията „съобщения“ на фейсбук страницата на центъра, на имейл oic_ruse@abv.bg или по телефона на номер 082 506 899.

Ето и актуалната информация, която е предоставена от общината:

Мярка 60/40 е процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на средства за запазване на заетостта. Кандидатства се чрез бюрата по труда, краен срок – 15.12.2020 г.  Подробна информация  може да откриете тук или на телефона на Дирекция „Бюро по труда“  Русе  – 0879 00 28 84.

Мярка „Запази ме“ цели запазване заетостта на служителите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Работодателите подават документи в бюрата по труда. Повече информация може да откриете тук или телефона на Дирекция „Бюро по труда“  Русе  – 0879 00 28 84. Всички заинтересовани могат да зададат въпроси на следния имейл: zapazi_me@az.government.bg

Мярка за запазване на заетостта в секторите „Транспорт“ и „Туризъм“   е  насочена е към работодатели и самоосигуряващите се лица за изплащане на компенсации по 290 лв. месечно до 6 месеца. Заявления се подават в бюрата по труда. Подробности четете тук или се свържете по телефона с Дирекция „Бюро по труда“  Русе на номер 0879 00 28 84.

Месечна помощ за семейства с деца до 14 г., които учат дистанционно или не ходят на училище и на детска градина заради COVID карантина. Заявление – декларациите за помощта се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, което може да стане по електронен път и по пощата. Повече информация ще откриете тук.

„Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“ е процедура за директно предоставяне. По нея кандидатстват Общини и райони на Общини чрез ИСУН 2020, като крайният срок е 31.12.2020 г. 17:00 ч. Подробности за процедурата ще откриете тук.

По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспобност“ се подготвя процедура с конкретен бенефициент НАП  с цел  да бъдат предоставени оборотни средства на предприятията, чиято дейност е засегната от заповедта на здравния министър, свързана с въвеждането на нови противоепидемични мерки за периода от 27.11.2020 до 21.12.2020 г. Повече за напредъка по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката, за преодоляване на негативните ефекти от пандемията върху българската икономика към 04 декември 2020 г. прочетете тук.

Exit mobile version