ОДБХ-Русе: Неприятните миризми от загробените животни ще изчезнат до дни /ВИДЕО/

Всички огнища на чумата по свинете в Русенско са овладени, няма нови

Неприятните миризми от терените, на които са загробени прасета от свинекомплексите, ще изчезнат до няколко дни. Това съобщи по време на епизоотичната комисия д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе. Той коментира, че експерти са всеки ден на място, за да проверяват обстановката. В Николово вече мястото на загробване е спаднало с 3 метра, което означава, че естественият процес на гниене приключва. Теренът ще бъде запръстен отгоре, за да се изравни.

Всички осем огнища на африканската чума по свинете в Русенска област са овладени, нови няма към момента. Общо са загробени 70 000 прасета.

В свинекомплексите в Николово и Бръшлен е завършила първичната дезинфекция и обектите се подготвят за почистване, а след приключване на заключителното им дезинфекциране и изчакване на 2 до 3 цикъла на възпроизводство на вируса те ще могат отново да се населят с прасета. Това вероятно ще стане до 5-6 месеца.

Все още продължава евтаназията на животните в свинекомплекса в Голямо Враново, където до момента са унищожени 12 500 прасета. Остават още 17 000 до приключване на процеса. Във фермата не са работили по време на празника Курбан Байрам, тъй като работниците-мюсюлмани са били освободени по този повод.

Не така обаче стои въпросът при дивите свине, където на пет места в областта има положителни проби – последната е от вчера от остров Батин, където е било отстреляно животно, което се е оказало заразено. В тези територии в зони от 20 квадратни километра ловът е забранен.

Exit mobile version