Общински съветници питат кога най-после ще се ремонтира Художествената галерия

Групата общински съветници на КП Демократична България в Общински съвет-Русе изпрати питане към кмета на Русе Пенчо Милков за състоянието на Русенската художествена галерия. Съветниците са обезпокоени, че вече години наред културният институт не се ремонтира, а при дъждове и снегове залите се наводняват. На няколко пъти се говореше, че галерията ще бъде обновена по различни проекти, но до момента това не се е случило. Ето и какво пишат общинските съветници:

„Настоящото питане е във връзка с окаяното състояние на Русенската художествена галерия. Тя се помещава в сграда на ул.“Борисова“ 39, специално построена през 1979 г. за нуждите на галерията. Притежава една от най-богатите сбирки от художествени произведения в страната. За съжаление лошото състояние, в което се намира може да доведе до унищожаване на колекцията му.

Нашето питане е следното:
1. Какво се случва с изготвения по линията на трансгранично сътрудничество инвестиционен проект за ремонт на Художествената галерия по програма „INTERREG V-A Румъния – България 2014-2020 г.“ на стойност 4 милиона лева ?

2. По информация от зам. Кмет г-жа Илиева разбрахме, че парите, предвидени за този проект по програмата, са преразпределени към други проекти. Коя е причината да се случи това?

3. В тази връзка предвиждате ли други възможности за финансиране? Ще кандидатствате ли с този проект по някоя програма през предстоящия програмен период 2021-2027г. или по друг начин ако има такъв?

С оглед значимостта и спешната нужда от ремонт на Художествената галерия, групата ни общински съветници от КП Демократична България настоява да направите всичко възможно за осигуряване финансиране на този проект!

С уважение: инж. Деана Тонева, д-р Теодора Константинова, Юрий Георгиев“

Exit mobile version