Общински съветници от ГЕРБ поднесоха цветя пред паметника на жертвите на тоталитаризма

Общинските съветници от ГЕРБ-Русе Светлозар Симеонов, Йорданка Даневска, Евгени Игнатов и Иван Иванов поднесоха цветя пред паметната плоча на площад „Оборище” от името на общинската структура на партията. Паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.

„Ние имаме отговорност да пазим тази памет, за да не повтаряме никога грешките от миналото!”, каза днес пред Паметника на жертвите на тоталитаризма заместник-председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Светлозар Симеонов.

Днес е Ден на почит и признателност и към жертвите на комунистическия режим, припомниха от ГЕРБ-Русе.  С решение на правителството на Бойко Борисов по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов през 2011 година 1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Преди 79 години,  на 1 февруари 1945 г. Първи състав на тъй наречения Народен съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени още същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

Целият тоталитарен режим в периода от 1944 до 1989 година е белязан от репресии над свободолюбивите и различно мислещи хора. Ярки личности, обявени за „врагове на народа”, са изгубили живота си. В затвори и изправителни лагери са хвърлени по политически причини мнозина, дръзнали да надигнат глас срещу едноличния диктаторски режим на комунистическата партия.

 

Exit mobile version