Общински съветници в „Линамар“: Русенци искат да се докаже кой замърсява въздуха

Исканията на русенци за чист въздух и ограничаване на неприятните миризми бяха поставени за пореден път пред ръководството на завода за автомобилни части „Линамар“. Това стана по време на посещението, което направиха на място общинските съветници от двете комисии – по екология и временната комисия за въздуха, заедно с граждани. Те бяха поканени да се запознаят на място с производството и изпълняваната инвестиционна програма по екология на дружеството от управителя на „Линамар“  Лорето Айбанез.

Общинските съветници Биляна Кирова, Веселко Цветков, Дауд Ибрям,  Деана Тонева, Елисавета Досева, Иван Иванов и Пламен Рашев разговаряха с Лорето Айбанез и експерти от предприятието, пред които поставиха отново екологичните проблеми на Русе.

Съветниците и гражданите са направили обиколка в предприятието, където да видят на място монтирането на технологичната линия за производство на леярски сърца. На място са били запознати с пречиствателните съоръжения и биофилтрите, в които са инвестирани 14 млн. лв.

Общинските съветници са подчертали пред ръководството на „Линамар“, че гражданите търсят технически средства, които чрез замерване да установят доказано кой е източникът на замърсяване на въздуха.

От страна на институциите – РИОСВ, РЗИ и др., ще бъдат дадени писмени отговори на въпросите, които са поставени от граждани, обясниха от комисиите към ОбС. Продължават съвместните усилия на държавните и общинските власти и неправителствените организации за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в Русе.

 

Exit mobile version