Общински съветник от ГЕРБ предложи да подари таблети на колегите си, които нямат устройства

Алисе Муртезова с остра реакция срещу предложението за допълване на общата схема за разполагане на преместваеми обекти

Общинският съвет в Русе отхвърли предложението на ГЕРБ за провеждане на онлайн заседания на постоянните комисии. Въпреки добрите практики в страната – в София, Стара Загора и Бургас, и направената демонстрация от експерти от Русенски университет, че това може да се случи безпроблемно, идеята не бе приета от мнозинството.
В изказването си общинският съветник от ГЕРБ Алисе Муртезова приветства успешното провеждане на електронното обучение в Област Русе, както и състоялото се преди дни онлайн Общо събрание на Русенски университет с над 200 участници.
„Управляващото мнозинство не пожела да приеме предложението, защото идеята е на ГЕРБ. Това е ясно като бял ден. И коментарите, че има съветници, които нямат устройства, са несъстоятелни, тъй като от трибуната аз предложих да закупя таблети на всички нуждаещи се колеги. Като лично дарение.
Уви и това не помогна да надделее здравия разум. За пореден път конструктивни предложения биват отхвърлени, само и единствено, защото са внесени от опозицията. Изводите оставям на Вас. Както и размисълът върху смисъла на така модерната напоследък дума „единение““, се казва в позицията на Муртезова, изразена в социалните мрежи.
Тя излезе и с остра реакция срещу предложението за „Допълване на общата схема за разполагане на преместваеми обекти по чл. 56 от Закона за устройство на територията“. По думите й, на пръв поглед този контролен лист е с една много хубава цел – изграждане на още места за игра за нашите деца. Децата на нашия град.
На сесията днес Алисе Муртезова постави следните конкретни въпроси:

– Моля, общинска администрация да ни уведоми дали е запозната с кампанията, която е цитирана в писмото на управителя на „Колор 83″ ЕООД, а именно: “ Дарявай и се забавлявай“. В опита ми да намеря тази кампания в Google попаднах на публикации от 2013 г. за ядене на диня с благотворителна цел. Както и състезание с охлюви.

– Как така въпросната фирма ще изгради безвъзмездно въпросните съоръжения за игра, а Община Русе ще отдаде посочените места под наем? Кой ще плаща наема? Фирмата? А фирмата откъде ще генерира приходи за наемите? Или тези съоръжения няма да са безплатни за ползване от децата?

– От становището на гл. архитект на Община Русе – арх. Бучуковска, оставам с впечатление, че фирмата е имала желание за повече места за поставяне. В писмото на заявителя не се виждат посочените неподходящи точки за поставяне. Не е ли редно да се приложи и предходното писмо на заявителя?

– Разбирам логиката да се одобрят местата за поставяне на съоръжения за игра след входирано заявление и след това да се обяви тръжна или конкурсна процедура. Надявам се фирмата с най-добрите безопасни съоръжения да спечели. А дай Боже това да е една от русенските фирми. Защото всички си спомняме, че това беше едно от добрите намерения на кмета още по време на неговата кампания – да се дава шанс на местни фирми…

– И колко е спешна тази точка, за да се налага в извънредно положение да я разглеждаме?

„Въпросите ми днес предизвикаха остри реакции и от други колеги, които не са съгласни с така предложения материал. Като общински съветник от ПП ГЕРБ ще продължа да следя казуса. Няма как да се съглася и с факта, че всяка една фирма може да напише в заявлението си неверни неща. След като аз мога да си направя труда да проверя и да открия нередности, е ясно, че и целият щат на общинска администрация има този капацитет. И чак тогава да се внесе предложение“, заяви още Муртезова.
Предложението бе прието от управляващото мнозинство с 26 гласа „за“, 3 – „против“ и 12 – „въздържали се“.

Exit mobile version