Общинските съветници ще заседават в „Канев център“, чакат се екодискусии

Общинските съветници за първи път ще заседават извън сградата на общината заради противоепидемичните мерки. 14-ото заседание на местния парламент, който ще се състои утре, 19 ноември, ще се проведе в „Канев център“ на Русенския университет. Решението бе взето с единодушие на председателския съвет преди седмица, а ректорът проф.Христо Белоев е дал съгласието си.

Заседанието по традиция ще започне в 9 часа, като се очаква още в началото му да има бурна дискусия. Най-щекотливите точки са свързани с екология и бизнес.

Според дневния ред като първа точка ще се гледа одобряването на Общия устройствен план на Община Русе, който на предишната сесия раздели съветниците заради чисто производствените зони с потенциални замърсители и предимно производствените зони в индустриална зона „Тегра“. Точката бе отложена, наложи се свикването отново на разширен експертен съвет, а на тази сесия ще стане ясно дали има сближаване на позициите между различните политически сили.

Друга точка, по която се очаква да има дебати, е предложението на кмета за прекратяване на договора с „Топлофикация“ за безвъзмездно третиране /сепариране/ на битови отпадъци, който според администрацията не се е оказал ефективен.

Сред останалите важни точки в дневния ред са бизнес програмите за дейността на общинските предприятия и лечебни заведения, които предлагат идеи за развитието си за периода 2021-2023 г.

От своя страна община Русе ще осигури техническата възможност системата за гласуване да бъде разположена в „Канев център“ и заседанието да бъде проведено при спазване на всички противоепидемични мерки, разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Exit mobile version