Общинските съветници с призив за спазване на добрия тон в залата и извън нея

Общинските съветници разгледаха протокола от заседанието на постоянната комисия по eтика,   чиито членове взеха решение да накажат с публично порицание съветника от МК „БСП за България“ Александър Неделчев заради обида към Наталия Кръстева от ПП ГЕРБ по време на 12-ото заседание на Общински съвет – Русе.

Комисията по eтика заседава на 10 октомври и разгледа сигнал от страна на Орлин Дяков – общински съветник от ПП ГЕРБ, срещу Александър Неделчев. В състав с председател Косю Станев и членове – Елеонора Николова, Елка Симеонова, Йовчо Смилов, Кристиян Иванов, Митко Кунчев, Луиза Попова и  Орлин Дяков, тя прие предложението с 5 гласа ЗА и трима въздържали се, от което стана ясно, че изготвеното предложение ще се разгледа на 13-ото заседание на Общинския съвет.

На днешната сесия обаче общинските съветници, които бяха в почти пълен състав – 49 от 51 души,  не приеха Александър Неделчев да бъде наказан с публично порицание.

Дискусията по темата продължи повече от час,  като се изказаха представители на различни политически сили. Елеонора Николова от СДС подчерта, че подобни казуси, свързани с моралните ценности, не бива да бъдат обвързани с политическата принадлежност или членството в политическа група или коалиция. Д-р Теодора Константинова от „Демократична България-обединение“ също апелира за по-голямо уважение между общинските съветници и присъстващите в залата на заседанията на Общинския съвет.

От своя страна самата Наталия Кръстева се обърна с голяма доза емоционалност към своите колеги. Тя заяви, че остротата на изказването на Александър Неделчев спрямо една жена, майка и съпруга не би следвало да се допуска – както по време на Общинска сесия, така и извън нея. Неделчев обясни преди това, че не е коментирал личността, а професионалиста Наталия Кръстева. Вносителят на сигнала Орлин Дяков пък заяви, че много по-мъжко би било да бъде поднесено извинение, вместо да се стига до обсъждане на подобен казус.

В изказванията на всички съветници основният призив беше да се спазва добрият тон и да не се допускат обиди и думи, нараняващи достойнството и честта на всеки един човек.

Exit mobile version