Общините Ветово и Авджълар се побратимиха официално /ВИДЕО/

Общините Ветово и истанбулската Авджълар /Турция/ се побратимиха официално днес по време на тържествената сесия на Общински съвет-Ветово. Споразумението за сътрудничество и побратимяване бе подписано от кметовете д-р Мехмед Мехмед и адвокат Туран Ханчерли.Специално за гостите имаше изпълнения на фанфарния детски оркестър на община Ветово.

Освен от ръководството на общинската администрация делегацията от Авджълар бе посрещната от депутата от ДПС-Русе Ализан Яхова и областния председател на ДПС Дауд Ибрям. След като прозвучаха химните на България и Турция, зам.-председателят на Общински съвет-Ветово Баки Солак прочете текста на споразумението между двете общини. Те ще си сътрудничат във всички сфери на обществения живот, икономиката, културата, спорта, туризма, като ще осъществяват и съвмести проекти, които да подобрят живота на жителите на двете общини.

„Днес официализираме приятелството между Ветово и Авджълар, започнало още в далечната 1928 г., когато изселници от Ветово отиват в Истанбул и основават т.нар.голяма махала. През годините след демокрацията между двете общини е имало различни визити, развивал се е културният обмен, така че днешното подписване е завоювано от жителите на Ветово и Авджълар и предишните кметове. Както каза кметът на Авджълар, ние не ставаме братя от днес, ние вече сме братя“, каза словото си д-р Мехмед Мехмед.

Кметът на турската община Туран Ханчерли благодари за възможността да се подпише споразумението на побратимяване. „С него скрепяваме вовеки веков дружбата между двете общини. Искам да благодаря на всички, които са допринесли за това през годините. В последно време сме свидетели на военни конфликти и се надявам това побратимяване да стане пример за добросъседство“, каза Туран Ханчерли.

Двамата кметове си размениха официални плакети и подаръци, а отделно оригинален подарък с послание поднесе и депутатът от ДПС Ализан Яхова.

„Това споразумение ще даде възможност на жителите на двете общини да поставят общи въпроси и да намират общи решения. Побратимяването е сътрудничество и приятелство. Приятелството го има, пожелавям да има дълго и плодотворно сътрудничество между двете общини. Община Ветово може да бъде европейският поглед на община Авджълар, да бъде мостът към научните иновации на Русенския университет, тъй като Русе е академичен център.Поднасям като подарък картина с пейзаж от Русе, за да я постави кметът на Авджълар в кабинета си заедно със семейните снимки. Защото ние вече сме едно семейство“, каза Ализан Яхова.

След края на тържествената сесия бе направена обща снимка пред сградата на община Ветово.

Exit mobile version