Община Русе ще разчита да получи повече апартаменти на ул.“Котовск“ 6 /ВИДЕО 23:40-35:40/

Община Русе ще получи апартаменти в нова жилищен блок, която ще бъде изградена на ул.“Котовск“ 6 на мястото на бившите бараки, за които бе взето решение да бъдат съборени. Предложението на администрацията бе подкрепено днес от общинските съветници, които приеха първоначалните параметри в условията за тръжната процедура и не гласуваха за идеята на съветника от ВМРО Галин Григоров да се поискат повече общински жилища.

Съветниците гласуваха да се учреди право на строеж срещу предоставяне в собственост на Община Русе на самостоятелни жилищни обекти, като се извърши присъствен публичен търг с тайно наддаване. Както Русе Медиа писа, бъдещият блок може да има надземни и подземен етажи, с основна височина на застрояване до 15 м. Цената на правото на строеж е 795 886,60 лв.

Изискването е Община Русе да получи част от новопостроената сграда, в размер на минимум 373,66 кв.м жилищна площ във вид на жилища, с площ до 70 кв.м всяко /без идеалните части от общите части на сградата в режим на етажна собственост/.

Според Галин Григоров общината трябва да заложи минимум от 528,8 кв.м и минимум от 20 % от общата жилищна площ, за да осъществи по-добре своите социални функции. Още повече, че имотът вече се намира в първа зона и е апетитен парцел.

Зам.-кметът по икономика Златомира Стефанова заяви, че администрацията е подходила по правилния начин, за да достигне правилното обезщетение и да получи повече апартаменти. Според условията класирането на подадените оферти ще се извършва на база предложените от кандидатите жилищни площи, във вид на жилища, като на първо място се класира участникът, предложил най-голяма жилищна площ.

Кметът Пенчо Милков също защити предложението на администрацията, като обясни, че така ще има по-голям интерес и всеки може да наддава. В противен случай, ако са заложени първоначално високи параметри, може да няма изобщо кандидати.

В крайна сметка съветниците подкрепиха първоначалната докладна с включените в нея стойности.

Срокът за изграждане на жилищната сграда, заедно с изграждане на инфраструктура, озеленяване, тротоари и въвеждане в експлоатация, ще бъде до  24 месеца от издаване на разрешението за строеж.

Сесия на общинския съвет - 29.02.2024г.

 

 

Exit mobile version