Община Русе обясни какво точно се прави по гробницата на Захари Стоянов

Община Русе обясни официално какво точно се прави по гробницата на Захари Стоянов в Парка на възрожденците. Русе Медиа писа на два пъти по темата с очакване да получи и становището на възложителя, какъвто е общината според информационната табела. Ето и какво разясниха от администрацията специално за Русе Медиа във връзка с дейностите по гробницата.

Идеята за реставрацията на гробницата на Захари Стоянов възникна сред група родолюбиви русенци, с отношение към историята на нашия град и към онези личности, оставили във времето своята значима следа. Поводът за конкретното начинание бе лошото състояние, в което бе открита гробницата при едно самодейно мероприятие по нейното почистване. Наложи се мнението, че за да бъде съхранена гробницата като културно-историческо наследство за поколенията е необходим сериозен подход, изискващ нейното конструктивно укрепване и съхранение в автентичния ѝ вид. За целта беше създадено сдружение с нестопанска цел „Захари Стоянов – Русе“, ЕИК 206508897,, което сключи договор рег.№ФС-6099/06.10.2021г. с Община Русе. Съгласно този договор сдружението прие да извърши със свои средства и сили, в полза на Община Русе, проектиране, съгласуване и  одобрение на проектите, строителен и авторски надзор, СМР по реставрацията, както и въвеждане в експлоатация на обект „ Реставрация, укрепване и консервация на гробницата на Захари Стоянов – ПИ с идент. 63427.2.5778, Парк на възрожденците, град Русе, Община Русе, Област Русе“.

В изпълнение на това бе изготвен проект по задание на възложителя и съответно –  издадена виза за проектиране. Архитектурният проект е изготвен и изцяло подчинен на закона за устройство на територията за обхват и съдържание на инвестиционните проекти, както и на закона за културното наследство.

Проектът, с всичките му части, е изготвен безвъзмездно от проектанти с нужните лицензи по чл.165 от Закона за културното наследство. Автор на проекта е  арх. Калоян Тончев с лиценз №У-55/10.05.2016г. Конструктор в екипа е  инж. Пламен Пенев с лиценз У-25/18.04.2018г.

Визата за проектиране и проектите са одобрени/съгласувани с НИНКН (Министерство на културата) със съгласувателно писмо СТ-84-211 /26.05.2022г.

Същите са преминали през консултантска фирма за строителен надзор  с лиценз № РК-0593/09.03.2021г. за работа с проекти, свързани с обекти на недвижимо културно наследство и имат положителен доклад за оценка съответствие на инвестиционния проект.

Проектите са одобрени и от Община Русе, като е издадено Строително разрешение с № 318/05.07.2022г. Изпълнението на строителните работи е възложено от СНЦ „Захари Стоянов – Русе“ с договор на „Строител“ ООД, като главен изпълнител, притежаващ Удостоверение от Камарата на строителите № I – TV 011321/2013г.,  с права  за работа на обекти паметници на културата

Към настоящия момент се изпълняват укрепителни дейности предвидени по проект, а именно – направа на пилоти за укрепване на земната основа и обграждаща ги греда. Строителните дейности по укрепването се ръководят от инж. Пламен Пенев, който ежедневно и безвъзмездно извършва и авторски надзор. Конструктивното решение предвижда направата на пилоти, които да заздравят земната основа около гробницата, както и стоманобетонна греда, която да свърже всички пилоти и фундаментите на сградата.

По отношение на съборената ограда, тя не е автентична. Възложена е за проектиране от Община Русе на арх.Тончо Тончев през 1977 г., който изготвя безвъзмездно проекта, а целта е била да се спрат вандалските прояви над гробницата. Към настоящия момент оградата е демонтирана с цел да се осигури достъп на специализираната техника за пилотните работи в земната основа. След завършване на укрепителните дейности оградата ще бъде монтирана отново на мястото си. Предвидено е да бъде боядисана, за да се удължи животът на ажурните метални елементи, а каменните блокове да бъдат почистени и хидрофобизирани.

Реставраторските дейности ще бъдат възложени на специалисти, притежаващи лиценз по чл.165 от ЗКН, като тези от тях, с които към момента са водени разговори, изразяват желание да дарят част от хонорара си в полза на каузата. Всички последващи операции по реализирането на проекта ще бъдат изпълнявани от фирми или лица с опит в сферата на недвижимото културно наследство и при стриктно спазване на проектите.

Стойността на проекта ( по предварителни изчисления) е около 90 000 лв. Средствата, необходими за реализацията му, се набират от доброволни дарения на граждани и фирми, с отношение към каузата за съхранение на културно-историческото наследство на град Русе! Кампанията е отворена за всички желаещи, като за целта е открита сметка на сдружение „Захари Стоянов – Русе“:

УНИКРЕДИТ  БУЛБАНК  АД

IBAN: BG62UNCR70001524549797

BIC: UNCRBGSF

Exit mobile version