Община Русе: Няма да приемем лесно ремонтираните улици в Средна кула /ВИДЕО/

Недоволството на жителите на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“ заради разкопаните вече година улици продължава. Хората споделят, че от една страна се радват за така дълго чаканата канализация, но от друга вече са изморени от дупките, прахоляка и разбитите си автомобили. Въпреки че асфалтирането на част от траншеите по улиците вече започна, все още моментът от нормализиране на обстановката е далеч.

Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев обясни за Русе Медиа, че  държавното дружество ВиК-Русе, което е изпълнител на проекта, вече е приключило с дейностите по канализацията. В момента се провеждат изпитания и в съвсем скоро време се очаква да започне масово асфалтиране в двата квартала. Хората споделят, че не се асфалтира качествено и са споделили съмненията си за следващ „ремонт на ремонта“ и с местната власт.

„Хубаво е да се знае, че към настоящия момент към нас няма подадена нито една заявка за оглед и предаване на обект. Т.е. ние към настоящия момент нямаме нито един завършен обект. Още преди започване на ремонтните дейности преди две години правихме среща с ВиК, с всички изпълнители на техните проекти и ние им казахме точно това – да не си мислят, че лесно ще издават обекти. Гледаме цялостно обекта, а не само това, което е асфалтирано, и в границите, в които е асфалтирано. Така че много лесно няма да получат подпис за приемане на работата от страна на Община Русе“, заяви Димитър Недев.

Въпреки че не е страна по договора, общинска администрация търси варианти за цялостно асфалтиране на разкопаните улици. Както многократно бе разяснявано, според нормативните изисквания при разкопана до 50 % улица се възстановява само траншеята. Ако е работено по повече от половината улица, тя се асфалтира цялата от изпълнителя.

„Тъй като ремонтът се извършва от държавата в лицето на ВиК, очакваме МРРБ да прояви същата гъвкавост като нас и да застане зад това, което ние сме говорили и което искаме, за да може да подобрим живота на хората. Когато се разкопае една улица, дори и под 50 процента – тротоари, бордюри, зелени площи, инфраструктурата също в малка и голяма степен се разваля, поврежда се, става непригодна за ползване. Така че това, което е вписано в наредбата, е реално е много по-различно“, коментира още Димитър Недев.

Най-големият проблем е неспазването на предварително заложените графици, което доведе и до нарушаване на сметоизвозването в „Средна кула“. „За нас също беше проблем, тъй като фирмата, която извършваше услугата, не можеше да достигне до тези точки винаги. Някой път се налагаше на ръка съдовете да се придърпват доста на голямо разстояние. Надявам се да сме към края на това неудобство. Принципът, който следвахме, е да не се затварят улици, така че да се блокират съседни, т.е. винаги да има възможност за движение. И тук пак казвам, големият проблем, който ние видяхме, че го има, и който сигурно ще го има и в град Русе – не се изпълняват сроковете и предварително зададените временни организации на движение се нарушаваха“, каза зам.-кметът.

„Средна кула“ и „Долапите“ бяха първи с мащабни дейности по канализацията от водния проект. Надеждите са, че натрупаният опит от кварталите ще помогне да се оптимизират предстоящите ремонтни дейности по улиците в Русе.

Exit mobile version