Община Русе критикува „Лиманар“ за въздуха пред канадския посланик

„Най-голямата грешка, която правят частните чуждестранни компании, искащи да инвестират в Русе, е че поставят гражданите пред свършен факт. Хората тук не обичат да бъдат изненадвани по въпросите, свързани с екология“, заяви зам.-кметът Златомира Стефанова пред посланика на Канада за Румъния, България и Монголия Н. Пр. Аник Гуле, която бе на работна среща в Община Русе. На нея присъства и директор дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев.

Златомира Стефанова коментира, че русенци са чувствителни на тема „въздух“ и  по тази причина инвестиционните намерения на нови дружества или компании с вече установено промишлено производство в града трябва да преминат през широко обществено обсъждане.

Според зам.-кмета канадската компания „Линамар лайт металс Русе“, която придоби „Монтюпе“, не е успяла да покаже достатъчно прозрачност на своето производство. „Дори и след инсталираните биофилтри за пречистване на отпадъчни газове и поставените от Община Русе камери за видеонаблюдение, заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци“, заяви Стефанова.

Аник Гуле коментира, че компаниите от Канада, които искат да инвестират в България, имат резерви, тъй като страната ни все още не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. През януари тази година бе прието решение България да започне преговори за присъединяване към организацията, която ще даде допълнителна сигурност и привлекателност на икономиката ни за чуждестранни инвеститори.

Извън темата за въздуха и бизнеса Златомира Стефанова представи Русе като град на първите неща и изрази надежда тук да идват повече туристи от Канада.

Exit mobile version