Община Русе е номинирана за награда „Златна ябълка“ за социалните услуги за деца

Община Русе е номинирана за наградата „Златна ябълка“, с която Националната мрежа за децата отличава личности, организации и институции, които допринасят за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.  Тази година номинациите в конкурса са над 50 в категориите „Герой на децата“, „Детска организация“, „Болница“, „Училище и детска градина“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, а победителите ще бъдат избрани на 16 май.

В категория „Община“ са номинирани Община Русе и Община Димитровград.

Община Русе има развита мрежа от социални услуги, насочени към подкрепа и закрила на децата. Тя разкри първата и единствена социална услуга в страната за предоставяне на 24-часови грижи на непридружени деца – чужди граждани и деца-бежанци в риск, като резултат от ускорената бежанска вълна през ГКПП „Дунав мост“ и увеличилите се опити за нелегален трафик от Афганистан, Сирия и други страни. Кризисният център за непридружени деца осигурява безопасна среда, гарантира правото им на международна закрила, съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Социалната услуга е много специфична предвид етническите, религиозните, езиковите, културните, хранителните и индивидуалните потребности на децата, поради което изисква висок професионализъм и търпение от страна на екипа.

Екипът на услугата поддържа добри взаимоотношения с Държавната агенция за бежанците, Държавната агенция за закрила на детето, дирекция „Социално подпомагане“, Областна дирекция на МВР – Русе, УНИЦЕФ, ВКБ на ООН и други, с цел получаване на хуманитарен статут на децата и събирането им с родители или близки.

Община Димитровград е посочена като претендент за наградата заради подкрепата, която оказва на деца от уязвими групи, деца с увреждания, приемни семейства и двойки с репродуктивни проблеми.

Грижата за децата, разбирането и прилагането на правата им са основен приоритет на местната администрация. От изключително значение е създаването на условия за развитие, изява и приобщаване на децата от уязвимите групи, както и подкрепа за техните семейства. Важна част от политиката на общината е подкрепата на деца с изявени дарби и таланти не само чрез изяви, но и с финансови стимули.

Специалните деца на Димитровград имат специално място в обществения живот. Наличието на различни социални услуги в общността е в голяма помощ за тях и семействата им. Децата и младежите в общината активно участват в дейности и мероприятия, където имат възможност да изкажат мнение и да предлагат решения, касаещи тяхното развитие и благополучие.

Exit mobile version