Община Русе внесе промени в Наредбата за местните такси и услуги

Предложения за промени в Наредба №16 за местните такси и услуги са внесени в Общинския съвет от общинската администрация в Русе.

Една от тях е въвеждането на експресна услуга за издаване на удостоверение за данъчна оценка на недвижим имот по приложение № 2 от ЗМДТ. Срокът за изпълнение ще бъде 1 работен ден, като цената за граждани ще бъде 20 лв., а за ЕТ и юридически лица –   40 лв.

Друга част от промените касаят случаите, в които не се събира такса битови отпадъци. Това ще важи за имотите, които не се ползват през цялата година, но с новото допълнение, че не са основни жилища. Декларацията за това вече няма да се подава до края на предходната година, а до 31 октомври.

Новото е, че освободени от такса смет ще бъдат и молитвени домове, храмове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност от законно регистрираните вероизповедания в страната, заедно с поземлените имоти, върху които са построени, при условие, че имотите не се ползват със стопанска цел, несвързана с пряката им богослужебна дейност.

Създава се и нова алинея 10 – „Не се събира такса за събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, като лицата по чл.15 подават декларация в Община Русе до 31 октомври на предходната година. Към декларацията се прилагат доказателствата за сключен договор за обслужване с лице, получило регистрационен документ по Закона за управление на отпадъците за събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съответните съоръжения и инсталации. Декларацията се приема и завежда в програмен продукт на Дирекция „Местни данъци и такси“, но поражда последици само след съгласуването й от длъжностно лице от отдел „Екология“. В срок от 5 работни дни, длъжностното лице удостоверява с подписа си съгласуването на декларацията и я предава в Дирекция „Местни данъци и такси“. За придобитите през годината имоти, декларацията се подава в двумесечен срок от датата на придобиването им.

Exit mobile version