Община Русе вече има бюджет 2020-а, приеха го след повече от 4 часа дебати /ВИДЕО/

След повече от 4 часа дебати общинските съветници приеха бюджета на Русе за 2020 г. Той е 135 млн.лв., което е с 2 % по-малко от 2019 г. Почти половината е за образованието, 18% са за опазване на околната среда и жилищно строителство, и 10 % са за социалната сфера.

Бяха направени много предложения от различните политически групи, като администрацията подкрепи искането за фонд за микропроекти, чрез който жителите на кварталите да благоустрояват районите си с помощта на общината. Бяха отпуснати и средства за закупуване на климатик в малката зала на художниците на „Борисова“ 6.

Предложенията за увеличаване на помощта, която общината дава за Русенска опера и Кукления театър, бяха отхвърлени. Ще се помисли по предложението за увеличаване на парите, които се дават за храноден в яслите и детските градини, тъй като те наистина са недостатъчни за качествена храна.

За спорта бе обещано, че спортистите, които спечелят олимпийски квоти, ще бъдат подпомагани. Кметът Пенчо Милков призова всеки един съветник като гражданин да направи апел към русенци да подкрепят финансово футболния отбор на „Дунав“. И заяви, че до момента е помогнал да се изплатят – не с общински пари, заплатите в клуба.

Упреците към общинската администрация, че бюджетът е по-малък и е слаб, бяха контрирани от кмета, който образно обясни, че най-голямата тежест са отчисленията за отпадъците в размер на 4,5 млн.лв. Той ги сравни с чугунени обувки, които не позволяват на общината да тича напред. Пенчо Милков обясни също, че бюджетът е съвсем реалистичен, като се има предвид, че за 2019 г. са били заложени 138 млн.лв. приходи, а в края на ноември са постъпили едва 109 млн.лв.

„С настоящия бюджет започваме осъществяване на нашата програма, която предвижда Община Русе да бъде самостоятелна и силна. Специфичните за общината дейности- асфалтиране, ремонт на градини и други общински сгради, можем и ще ги изпълняваме сами. Наемаме служители, купуваме техника в общинските предприятия. На днешната сесия се чуха много добри предложения от общинските съветници, като част от тях ще приемем. Ще бъдат извършени значими ремонти на две сгради с културна стойност за Русе- Симеоновата къща и Клуба на дейците на културата“, заяви Пенчо Милков.

Според кмета бюджетът отразява новата политика с приемственост на всичко, което е правено до този момент. Ще бъдат завършени проекти, започнати от предишната администрация, като се подават и нови – за осветление на булеварди по Норвежката програма и изграждане на младежки център в бившия Дом на учителя.

След продължителни дебати бюджетът накрая бе приет от общинските съветници.

Exit mobile version