Община Русе вече има бюджет за 2022-а, ще работи за жителите си /ВИДЕО/

Общинските съветници в Русе приеха предложения Бюджет на Община Русе за 2022 г. с 31 гласа „за“, 2 „против“ и 14 „въздържали се“. Имаше много предложения и дискусии от представители на различните групи, като някои от тях бяха приети от администрацията.

Рамката на бюджета нараства от 160 376 899 на 187 798 033 лв., а основните приоритети – подобряването на средата в кварталите на Русе и малките населени места от общината, повече средства за култура, социални услуги, подкрепа на родителството и сигурността, бяха представени от кмета Пенчо Милков.

„Във време на криза основна наша цел е общината да продължи нормалното си функциониране в полза на гражданите“, каза кметът Пенчо Милков, подчертавайки усложненията, които световната пандемия предизвика през последните 2 години, особеностите на международната политическа обстановка и непрекъснато нарастващите цени на горивата, електроенергията и суровините.

3,5 млн. лв. се предвиждат за поетапните ремонти на междублоковите пространства в града, които през 2021 г. бяха цялостно обследвани. Почти двойно е увеличението в средствата за ремонт на улиците в малките населени места – 1 млн. лв. Наред с това се предвижда и разширяване на способностите на общинските предприятия с още нова техника и работници.

Кметът подчерта и значението на мащабната програма за ремонт на старите общински жилища, която се предвижда да се реализира с постъпилите средства от продажбата на малък процент от общия им брой.

Планирани са отлагани с години ремонти на училища – ОУ „Отец Паисий“ в гр. Мартен, покрив на ПГСС „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик, ОУ „Ангел Кънчев, нов корпус на СУ „Васил Левски“. В момента едновременно текат и ремонтите в три детски ясли – 4, 5 и 9, и строителството на новата детска градина в центъра на Русе. Ремонт ще се извърши и в някои от емблематичните за Русе сгради, забравени с години – Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата, покрива и фасадата на Доходното здание. Двойна ще бъде субсидията за читалищата в общината.

Друг акцент в Бюджет 2022 е подкрепата за родителството. Както и през 2021 г., ще продължи изплащането на помощи за второ дете и близнаци по Наредба 21, отпадат всички такси за детска градина, а средствата за програма „Асистирана репродукция“ се увеличават. Повече са средствата и в социалната сфера, тъй като престои предоставянето на 3 нови социални услуги.

За повишаване на сигурността се отделят средства за поставяне на нови и подмяна на старите видеокамери в центъра на града, и изграждане на общинска полиция. 50 хил. лв. са предвидени за почистване на деретата в малките населени места, както бе направено в Николово и Долно Абланово, с цел превенция от наводнения.

Ще продължи и запълването с данни на изграждащата се географска информационна система, която ще позволява на русенци безплатно и в реално време да правят редица справки за имоти, градска среда, транспорт и др., спестявайки време и средства.

Най-мащабните проекти в инвестиционната програма тази година са строителството на новия скейт парк, изграждане на буферен паркинг за тежкотоварни автомобили и възстановяване на инфраструктурата на пистата на Летище Русе.

Сумата, която е осигурена за програма Спорт, е увеличена със 70 хил. лв. и стига стойност от 570 хил. лв., като за Други дейности по спорта са  осигурени със 100 хил. лв. повече от предходната – за 2022 г. те са 200 хил. лв.

Двоен е и размерът на общинската субсидия за читалищна дейност- от 20 на 40 хил. лв. За ремонт на читалищните сгради са осигурени 100 хил. лв.

Ето кои предложения на общинските съветници бяха приети от администрацията:

Exit mobile version