Община Русе бе отличена като първенец от ОП „Региони в растеж“

Награди на общини, изпълняващи проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 за 2021 г., бяха връчени в Бургас. Сред отличените е и Община Русе, която бе класирана на първо място в една от трите категории. В събитието участваха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова и зам.-регионалният министър Валентин Граматиков.

Бяха връчени 9 награди в 3 категории на общини – бенефициенти по Програмата, като оценка за приноса им в изпълнението на ОПРР 2014-2020 г. и доброто сътрудничество и положените усилия при изпълняване на проекти по ОПРР.

В първата категория бяха отличени общините с най-добро финансово изпълнение през 2021 г. Това са бенефициенти, допринесли в най-голяма степен за постигане на целите, заложени за постигане през 2021 г. В категорията „Общини, приключили с най-добро финансово изпълнение през 2021“, първенец е Община Русе с малко над 19 млн лв. одобрени разходи от УО за 2021г., включващи проекти за подобряване на градския облик и архитектурната среда. След нея са Община Стара Загора с 16 млн лв. привлечени средства в проекти за модернизиране и обновяване на градската инфраструктура и Община Пловдив с реализирани проекти на стойност 17 млн лв. за обновяване на училища, детски градини, социални жилища и икономически зони.

В категорията „Най-иновативен обект“, насочена към атрактивни проекти, увеличаващи привлекателността на населените места, призът получи Община Бургас за проекта „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“.

В категорията „Най-отговорен поглед в бъдещето“, отличаваща иновативни партньорски споразумения за подготовка на интегрирани териториални инвестиции за следващия период, заместник-министър Стоименова награди кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова за инициативата по подписването на партньорството „По водите на река Осъм“ и заместник-кмета на Община Сливен Стоян Марков за споразумението за развитие на индустриални зони и привличане на инвеститори между общините Сливен, Ямбол и Тунджа.

Exit mobile version