Община и партии се жалят в РИК-Русе от плакатната война

Три жалби – две от политически сили и една от общинското предприятие „Русе арт“, са постъпили в Районната избирателна комисия-Русе от т.нар.плакатна война.

Коалиция „БСП за България“ е заявила, че в периода 15-18 октомври върху поставените от коалицията агитационни материали в Русе са разлепени плакати на КП „ГЕРБ-СДС“ и ПП “Българска Социалдемокрация-Евролевица“. Приложен е снимков материал, но липсва информация за извършителя.

РИК-Русе е установила извършено нарушение по чл. 183 ал. 5 от ИК относно  поставени плакати върху вече разлепени агитационни материали на други участници. Указала е на кмета на Община Русе да премахне агитационните материали, с които се заличават други агитационни материали, но не ангажира административно-наказателна отговорност поради неустановяване на извършител.

Другата жалба е от КП „Демократична България-Обединение“, в която се твърди, че навсякъде върху поставените от коалицията агитационни материали в Русе, тенденциозно се разлепят плакати на Драгомир Дамянов от КП „ГЕРБ-СДС“ и на ПП “Българска Социалдемокрация-Евролевица“. Там също има снимков материал, но липсва информация за извършител.

РИК – Русе, след извършена проверка на място, е констатирала, че действително е извършено надлепване на плакат на кандидати от листата на ПП “Българска Социалдемокрация-Евролевица“ и плакат с подвеждаща информация и призив да не се гласува.

Това също е нарушение на забраната по чл.183, ал.5 ИК и следва тези материали да бъдат премахнати от кмета на Община Русе.

Третата жалба е от общинското предприятие ОП“Русе арт“, в която се твърди, че се унищожават и надлепват легитимно поставени предизборни плакати на местата, определени със заповед №РД-01-2982/04.10.2012 г. на Кмета на Община Русе. Прилага и доклад на СЗ“КООРС“ и снимков материал, в които не се съдържа информация за извършител.

Надлепените материали съдържат призив да не се гласува, както и подвеждаща и нарушаваща добрите нрави информация.

И там решението е, че има нарушение на Изборния кодекс и се указва на кмета да ги премахне.

Exit mobile version