Община и област в спор за тировете, искат се санкции за водачи извън ЕС /ВИДЕО/

Община Русе и областната управа влязоха в спор къде да се подреждат изчакващите камиони за преминаване през Дунав мост. Според областния управител, ако бъдещият буферен паркинг в Свободна зона, който се планира да заработи от 15 септември, се окаже недостатъчен, тировете трябва да се спират на бул.“Тутракан“. Опциите за бул.“България“ и бул.“Тутракан“ не са приемливи, смята Борислав Българинов.

Кметът Пенчо Милков категорично се възпротиви на този вариант, тъй като според него камионите нямат място в чертите на града. Той обясни, че първоначално е имало идея да се направи паркинг в общински имот от 160 дка на бул.“България“, но общината няма нужните 30 млн.лв., а и това е проблем на държавата, а не на местната администрация. Освен това със заявките за изграждане на магистрала Русе-Велико Търново подобен паркинг би бил безпредметен, тъй като трасето ще минава от друго място. Според кмета трябва камионите да се спират още в Стара Загора, Велико Търново и Бяла, а не да се трупат в Русе в района на моста.

Директорът на Областно пътно управление-Русе Стамен Савов подкрепи позицията на общината, че няма смисъл да се прави паркинг на общинския терен по бул.“България“, а е най-добре да се ползва теренът на Свободна зона.

Директорът на Свободна зона Никола Стефанов обясни на свой ред, че разполагат с терени от общо 60 дка, които по документи са пасища. Промяната на предназначението им и изграждането на паркинг там изисква голям ресурс и би отнело около 2 години. Затова идеята е да се използва терен от 10 дка, който е бетониран,и на него да изчакват тировете. Това няма да реши проблема, но ще облекчи ситуацията в района на Дунав мост.

От Пътна полиция-Русе обясниха, че тежкотоварният трафик по пътищата в Русенска област надхвърля капацитета на пътните артерии и води до усложняване на обстановката. По пътя Русе-Бяла в летния сезон минават по 8000-10 500 превозни средства на денонощие, което прави приблизително по 7 ППС на минута. Според полицията е добре да бъдат спирани камионите през уикендите, когато има много пътуващи туристи. Тази година голям проблем са многобройните румънски автомобили по направлението Русе-Варна, а отделно налагането на санкции на чуждестранни водачи е тромаво като нормативна уредба. На румънците се издават електронни фишове, които се изпращат по адреса им в Румъния, а би трябвало да могат да бъдат санкционирани на място. Трудно е събирането на глобите най-вече от шофьори, които са извън Европейския съюз. Затова и областният управител Борислав Българинов изрази позиция, че са необходими законодателни промени в тази посока.

 

Exit mobile version