Община Ветово ще си сътрудничи със Столична община за превод на жестов език

Община Ветово и Столична община ще си сътрудничат за предоставяне на споделена услуга в изпълнение на чл. 62 от ЗМСМА при заявяване и/или получаване на административно обслужване на глухи и сляпо-глухи лица чрез осигуряване на превод на български жестов език в изпълнение на изискванията от Закона за българския жестов език, чл. 24 ал. 1. Общинските съветници във Ветово упълномощиха кмета д-р Мехмед Мехмед да подпише споразумение за сътрудничество, по силата на което Община Ветово ще встъпи като партньор и потребител на споделената услуга за осъществяване при необходимост на превод от и на български жестов език за нуждите на административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица.

На 21 януари 2021 година 44-тото Народно събрание на Република България прие Закон за българския жестов език /ЗБЖЕ/. Жестовият език е признат за самостоятелен, естествен, със своя собствена граматика и отстоява правото на глухите хора да съхраняват езика, културата и идентичността си. Законът създава и условия за премахването на ограничения при общуването на глухите и сляпо – глухите лица и при използването и достъпа до информация чрез българския жестов език. Техните права се гарантират по начин, който осигурява независимост, равнопоставеност и достъпност в обществения живот.

На 24 ноември 2022 година на заседание на Постоянната комисия по административно обслужване и общинска администрация към НСОРБ, в която участие взеха Община Ветово и над 90 други общини, беше разгледана възможността за осъществяване на общинско сътрудничество, посредством споделена услуга по осигуряване на административно обслужване на глухи и сляпо – глухи лица от страна на Столична община.

Столична община ще предоставя при заявка преводач на български жестов език, който извършва превод между служител на Община Ветово и глухо/сляпо – глухо лице посредством технически средства. За да се осигури комуникацията Община Ветово осигурява таблет с инсталирано приложение Вайбър, слушалки с микрофон, СИМ карта с мобилен номер и стабилна интернет връзка. При ползване на услугата Община Ветово ще заплаща на Столична община 20 лева за един астрономически час или 0.33 лева на минута.

 

Exit mobile version