Община Ветово ще награди с премия олимпийския вицешампион Ружди Ружди

Общинските съветници във Ветово ще гласуват на сесията на 18 декември Община Ветово да награди с парична премия в размер на 3 000 лева параатлета Ружди Ружди –  олимпийски вицешампион от игрите в Токио тази година.

Ружди Ружди е роден на 14 април 1991 година и е жител на град Глоджево. На 17 – годишна възраст, като ученик в гимназията. претърпява тежка катастрофа, в резултат на което има счупен гръбначен прешлен и парализа. По време на рехабилитацията си в Павел баня Ружди се запознава с Даниела Тодорова и нейния брат и треньор Радослав Тодоров, които го насърчават към спорта.

Дебютът му е през 2010 година на Световното първенство за младежи в чешкия град Оломоуц, а резултатът е три сребърни медала – на гюле, копие и диск. През март следващата година в състезание с младежи до 23 години Ружди става световен шампион в тласкането на гюле в Дубай, а резултатите му позволяват да мери сили с мъжете няколко месеца по – късно в Шаржа, където печели 3 сребърни медала в трите дисциплини.

Става Спортист за 2011 година на България, а европейското първенство следващата година му осигурява участие на параолимпиадата в Лондон. Макар че не се класира в осмицата, параолимпиадата в Лондон се оказва добър опит. Година по – късно обаче в Холандия Ружди става световен шампион на гюле.

През октомври 2015 година печели златен медал на световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха, Катар. В дисциплината тласкане на гюле той печели първото място с резултат 11.81 метра, което е нов шампионатен рекорд.

През юни 2016 година на европейското състезание за хора с увреждания в Гросето /Италия/ Ружди печели златен медал за хвърляне на диск с резултат 39.33 метра, което е на 9 см. от световния рекорд, който принадлежи на друг български параолимпиец – Мустафа Юсеинов, който на същото състезание печели бронзовия медал с хвърляне от 37.24 метра. На същото състезание Ружди печели втора европейска титла с резултата си в тласкането на гюле от 12.04 метра, с което подобрява дотогавашния световен рекорд на чеха Мартин Немец от 11.85 метра.

На Параолимпийските игри в Рио печели златен медал, като подобрява собствения си световен рекорд и го прави 12,33 метра. На игрите в Токио става олимпийски вицешампион. Той е почетен гражданин на Глоджево и на Ветово.

Exit mobile version