Община Ветово предлага промени на част от таксите и услугите

Община Ветово публикува проект за изменение и допълнение на Наредба №8 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на Община Ветово.

Промените са в няколко аспекта, свързани с:

В резултат на нарастващите цени на хранителни продукти и ел. енергия, определеният с наредбата таван от 50 лева/месец на таксата за ползване на Домашен социален патронаж не може да покрие реалната издръжка на едно лице. Към момента заплащаната такса не е обвързана с доходите на ползвателите и предложението е това да не се променя, а само да се актуализира заложеният максимален размер. Ако реалната издръжка е с по-нисък неин размер, съответно таксата се заплаща до него. Отчетена е и необходимостта от подобряване и разнообразяване на предлаганото меню и неговата хранителна стойност. Предложението е максималният размер да се измени от 50 лева на 65 лева/месец.

В действащата към момента Наредба №8 не е разписана таксата за ползване на училищен стол, която към момента е в размер 2,00 лева/ден и покрива едно хранене-обяд. С настоящото предлагаме разписването на тази такса в наредбата без промяна в размера ѝ.

В действащата наредба липсва услуга 2060 Издаване разрешение за изработване на подробни устройствени планове(чл.124а ЗУТ), която предлагаме да  се добави. В определени от Закона за устройство на територията(ЗУТ) случаи, разрешението се издава или от кмета на общината или по негово предложение от Общински съвет. Предлаганата такса в размер на 70,00 лева е за процедиране, а срокът е съгласно ЗУТ.

Необходими са корекции на таксите за част от предлаганите административните услуги с цел покриване на разходите за тяхното предоставяне.

Друга предложена корекция е на размера на таксите, които се събират за няколко услуги, касаещи отсичане на дърво и изкореняване на лозя. Предлага се увеличение, което е обосновано от нарасналите разходи по предоставянето им.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Ветово е публикуван на 21.04.2022 г. на интернет страницата на Община Ветово на: http://vetovo.bg/ и на интернет страницата на Общински съвет-Ветово на: http://obs-vetovo.eu/

В съответствие с чл.26, ал.4 от Закона за нормативните актове заинтересованите лица могат в 30-дневен срок от публикуването на проекта да направят писмени предложения и да изразят становища по него. Те могат да бъдат депозирани в деловодството на Общинска администрация – Ветово и Общински съвет – Ветово или изпратени на e-mail адреси: vetovo@vetovo.bg; obs_vetovo_2015@abv.bg.

Exit mobile version