Община Бяла отваря модерен старчески дом с телемедицина /ВИДЕО/

Община Бяла подготвя наесен да отвори модерен старчески дом, който ще се реализира по трансграничен проект с румънската община Градинари на стойност над 916 000 евро. Той ще бъде оборудван с телемедицина и ще бъде свързан с Многопрофилната болница „Юлия Вревска“, която се намира на отсрещната страна на улицата, обясни зам.-кметът на Бяла Евгени Димов.

„В кабинета по хирургия и в дежурния кабинет в болницата има контактни точки, които имат достъп до лекарския и зъболекарския кабинет на бъдещия старчески дом. Всеки един потребител ще притежава гривна, която ще отчита неговия пулс, кръвно налягане и локацията в обекта. Така при необходимост ще може да се реагира от специалистите на терен“, каза още Евгени Димов.

Строително-монтажните дейности са приключени, като предстои оборудването на лекарския кабинет и обзавеждането на зъболекарския кабинет с цялата необходима апаратура за пълноценно зъболечение и профилактика. Домът ще разполага с кухненски блокове, всекидневни, места за развлечение и физкултура, а във всяка стая, в която ще живеят потребителите, ще има телевизор, интернет, баня и тоалетна.

Очаква се всичко да бъде готово до края на лятото и в началото на есента старческият дом да посрещне първите си жители. Той е предназначен за 42 души, за които ще се осигурява 24-часова грижа от 15 души персонал. Институцията ще се стопанисва от община Бяла, в която има голям брой застаряващо население.

Exit mobile version