Община Бяла взема заем от 2,2 млн.лв. за моста на Колю Фичето, няма да го връща тя

Община Бяла ще вземе безлихвен заем за 2 187 000 лв. от Министерството на финансите за проекта за ремонта и реставрацията на емблемата на Бяла – моста на Колю Фичето. Както Русе Медиа писа, строителната площадка бе открита в началото на януари и дейностите реално започнаха.

Целта на заема е да се извършва по-бързо разплащане с фирмите изпълнители, докато се чака верифициране на разходите по проекта. Той бе одобрен по европейската оперативна програма „Региони в растеж“. На заседанието на Общинския съвет кметът на Бяла Димитър Славов обясни, че подобно решение е било приложено по проекта за трансгранично сътрудничество на общината и този път е изминат. Парите, които ще се вземат като безлихвен заем от финансовото министерство, ще бъдат платени авансово на изпълнителя и възстановени на държавата по оперативната програма.

„Фирмите направиха сгъстен график и вместо за 24 месеца ще работят по проекта за моста на Фичето за 13-14 месеца. Трябва обаче да има осигурено финансиране“, обясни Славов.

Така фирмите ще имат възможност да работят, а интересът на общината ще бъде защитен и няма да има проблем с несвоевременно разплащане на изпълнените дейности по проекта в срок.

Exit mobile version