Община Борово ще преобразува Обединено училище „Св.Климент Охридски“ в основно

Общински съвет-Борово даде своето съгласие за преобразуване на  Обединено училище „Св. Климент Охридски” – гр. Борово, в Основно училище „ Св. Климент Охридски“- гр. Борово  за следващата 2023/2024 учебна година. Кметът на общината ще изготви и внесе писмено предложение за преобразуването на училището до министъра на образованието и науката.

ОбУ „Св. Климент Охридски”-Борово не е средищно училище през настоящата година в него се обучават  ученици от I до VII клас в дневна форма на обучение. Приемът на ученици в училището след VII клас е нулев през последните три учебни години, което довежда до отпадането на много ученици. Демографската картина също е обяснение за по-малкото паралелки, липса на интерес  към този тип образование от страна на учениците, слаби оценки на външни оценявания, предимно 2-ки и 3-ки, както и драстичното намаляване на броя на учениците през изминалите учебни години и като цяло на самото население, което довежда до невъзможността за запълване на паралелки. Завършилите VII клас са предпочели профилирани и професионални гимназии, а малка част от тях предпочитат да завършат основното си образование в ОбУ „Св. Климент Охридски. Една част от учениците продължават образованието си предимно в ПГ “Бяла“- гр. Бяла и  ПГСС “К. А. Тимирязев“- гр. Две Могили. Друга част от учениците в тези училища напускат образователната система  по различни причини.

В тази връзка преобразуването на Обединеното училище „Св. Климент Охридски“ в Основно училище е наложително и трябва да стане факт до 31.05.2023 г. за следващата 2023/2024 учебна година.

Exit mobile version