Община Борово ремонтира улици и изгради велоалеи по трансграничен проект

Конференция „Нови подходи в областта на управлението на трафика и мерките за безопасност на движението на територията на Борово и Гюргево“ се проведе днес в Борово. Заедно с нея се състоя и работна среща „Как да подобрим мерките за безопасност на движението в трансграничния район Гюргево-Борово?“. Събитията бяха част от дейностите по проекта „Добре свързани възли Гюргево – Борово към Трансевропейската транспортна мрежа ТЕН-Т“, който е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Програма Interreg VA Romania-Bulgaria 2014-2020, Приоритетна ос 1: „Добре свързан регион“.

На форума и работната среща в Борово присъстваха партньорите от Окръжен съвет-Гюргево, Лили Ганчева – изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, консултантите  от  „Проджект партнерс“ ЕООД, представител на РСПБЗН  –гр.Бяла, РУ „Полиция“ –гр.Бяла , и заинтересовани лица от община Борово.

„Реализирахме много важен за нас проект „Реконструкция / рехабилитация на улици в Община Борово“, като ремонтирахме няколко важни първостепенни  улици в града с обща дължина 4,3 км и  изградихме 2,5 км велоалеи“, сподели зам.-кметът на Община Борово Валерия Борисова, която бе домакин на срещата.

Община Борово стартира участието си в проекта през 2019 г. и през следващите дни предстои да се отчете неговото успешно приключване. Валерия Борисова изказа благодарност за съвместната работа на партньорите от румънска страна в лицето на Окръжен съвет –Гюргево, на Лили Ганчева и на консултантите по проекта. „Пожелавам още много успешни  проекти и за в бъдеще, които с  още по-голяма увереност да реализираме“, каза още зам.-кметът.

Целите на проекта е да се подобри транспортната инфраструктура за по-добра свързаност с мрежата ТЕN-Т, за осигуряване на удобен и безопасен транспорт. Включено е разработване на съвместни системи за управление на трафика и мерки за интелигентна мобилност в трансграничния район Гюргево-Борово, както и обогатяване на обществения опит и знания в областта на мерките за безопасност на движението в трансграничната зона и за по-добра координация на транспортните системи.

Проектът е с водещ партньор Окръжен съвет-Гюргево от румънска страна и Община Борово от българска страна. Общата стойност е над 3 млн.лв  без ДДС за всяка страна по проекта.

До края на 2023 г. всички заключителни дейности ще са приключили от страна на Община Борово.

Exit mobile version