Община Борово изготви Общински план за младежта за 2022 г.

Община Борово изготви Общински план за младежта за 2022 г., който ще бъде гледан на предстоящата сесия на Общинския съвет. Община Борово  попада в групата на малките общини и райони от селски тип в България. По данни на Национална база данни  към 15.12.2021г. населението на община Борово е 5818 души, от които 834 младежи

През последните години се наблюдава  тенденция към намаляване броя на населението на община Борово, което е в съответствие с общите тенденции в демографското развитие на страната. Намалява и броят на младите хора в трудоспособна възраст.

Училищната мрежа на територията на общината включва:  едно обединено училище в град Борово, едно основно училище в село Обретеник, една детска градина „Славейче“  в град Борово с два филиала в селата Горно Абланово и Обретеник, към детската градина има разкрита една яслена група.

За учебната 2021-2022 г. учениците в община Борово са разпределени, както следва: Обединено училище „Св.Кл.Охридски“- Борово има 84 ученици, Основно училище „Петко Рачев Славейков“-Обретеник има 69 ученици. Към 1 януари 2022 г. в редовна форма на обучение и професионални паралелки броят на учениците е 153.

В образованието се изпълняват няколко проекта по национални програми:

ОбУ „Св. Климент Охридски“  работи по проектите „Подкрепа за успех“ по математика и български език и „ Културна мозайка“, в който участват 60 ученици и ще бъдат привлечени над 50 родители и доброволци в различните дейности.

ОУ “П.Р.Славейков“  работи по програма „Всеки ученик ще бъде отличник“ за подкрепа на децата от ромски произход и по проект „Подкрепа за успех“.

ДГ“Славейче“ работи по проектите„Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ и „Пъстрокрили славейчета“.

За да противодейства на нарастващата младежка безработица, община Борово пристъпва към създаване на работни места, съобразно индивидуалните личностни особености, образование и квалификация. На младежи с основно или по-ниско образование, които са най – многобройната група,  се предлагат работни места в сферата на временната заетост, по програми и проекти, организирани от  Дирекция „Бюро по труда“.

Желаещите да спортуват  имат възможност да ползват спортните площадки в града, градския стадион, където през 2021г. бе открито модерно футболно игрище, както и „Центъра за младежки дейности и спорт- Христо Марков”, който предлага добри условия за спорт.

Община Борово продължава работата по провеждане на активна политика в подкрепа – финансова, организационна и морална в развитието на спорта. Към момента в община Борово няма регистрирана младежка организация. Младите хора проявяват по-голям интерес към спортните клубове, предпочитат да се изявяват в неформални среди – събирания с приятели, интернет клубове, форуми и чатове.

Ето и целия план: Obshtinski-plan-za-mladejta-2022

Exit mobile version