Общината ще получи апартаменти в нова жилищна сграда на ул.“Котовск“

Община Русе ще получи апартаменти в нова жилищен блок, която ще бъде изградена на ул.“Котовск“ 6 на мястото на бившите бараки, за които бе взето решение да бъдат съборени. Още в края на 2022 г. фирма „ВИВТ“ ООД е поискала учредяване право на строеж за изграждане на жилищна сграда в поземления имот, който е общинска собственост. При спазване на градоустройствените показатели за зоната, бъдещият блок може да има надземни и подземен етажи, с основна височина на застрояване до 15 м.

Общинската администрация е внесла докладна записка за следващата сесия на 29 февурари, в която се предлага да се учреди право на строеж срещу предоставяне в собственост на Община Русе на самостоятелни жилищни обекти, като се извърши публичен търг с тайно наддаване. Пазарната стойност на описаното право на строеж е в размер на 491 900 лв., а данъчната оценка – 795 886,60 лв..

Средната продажна цена за квадратен метър жилищна площ, изведена от лицензиран оценител след проучване на пазара на разпоредителните сделки с обекти – жилища до 70 кв.м., в гр. Русе, кв. „Здравец“, „Здравец-Изток“, „Здравец-Север 1 и 2“, е в размер на 2 130 лв./кв.м.

Общинските съветници трябва да приемат решение за провеждане на присъствен публичен търг с тайно наддаване с цена на правото на строеж от 795 886,60 лв. Заплащането на цената на правото на строеж да се извърши чрез предоставяне в собственост на Община Русе на част от новопостроената сграда, в размер на минимум 373,66 кв.м. жилищна площ във вид на жилища, с площ до 70 кв.м. всяко /без идеалните части от общите части на сградата в режим на етажна собственост/.

Класирането на подадените оферти на явилите се и допуснати до търга участници, се извършва на база предложените от кандидатите жилищни площи, във вид на жилища, всяко с площ до 70 кв.м, като на първо място да се класира участникът, предложил най-голяма жилищна площ. Срокът за изграждане на жилищната сграда, заедно с изграждане на инфраструктура, озеленяване, тротоари и въвеждане в експлоатация, ще бъде до  24 месеца от издаване на разрешението за строеж. Спечелилият тръжната процедура се задължава за собствена сметка да събори съществуващата в имота сграда, като генерираните строителни отпадъци да предаде за своя сметка за третиране, съобразно изискванията на ЗУО.

 

 

Exit mobile version