Общината ще отдава под наем малкия буферен паркинг за тирове в Русе

Община Русе ще отдава под наем малкия буферен паркинг за тежкотоварни автомобили, който е изграден до големия тир паркинг на бул.“България“. Имотът е частна общинска собственост и в него са разположени буферен паркинг за 75 камиона, два санитарни преместваеми контейнери и един павилион за охрана. Имотът е с площ от 9 430 кв. м и е въведен в експлоатация на 03.01.2024 г., става ясно от докладна записка до Общинския съвет.

С изграждането на буферния паркинг е предвидено съоръжението да способства за облекчаване трафика на тежкотоварни автомобили, изчакващи преминаването си към ГКПП „Дунав мост“ чрез създаването на обособено място за паркиране и престой. На територията на град Русе функционират повече от 5 подобни съоръжения, казват от общината.

От администрацията възнамеряват да отдадат паркинга под наем, вместо да го стопанисват сами. „Дейността по експлоатиране и управление на изграденото съоръжение е специфична икономическа дейност, която трудно би могла да се администрира като услуга, предлагана от общинската администрация. За управлението на съоръжението са необходими множество технически и човешки ресурси, свързани с обслужване на потенциалните потребители, поддръжка на съоръжението и неговата охрана, както и създаване на организация за изпълнение на дейността, която е несвойствена за администрацията. В допълнение следва да се посочи, че видът на съоръжението и всички обективни обстоятелства, свързани с необходимостта от продължителен престой на тежкотоварните автомобили преди преминаването им към ГКПП „Дунав мост“ – Русе, предпоставят невъзможността съоръжението да се използва за кратковременно паркиране, така както се използват всички останали паркинги, собственост на Община Русе“, се казва в мотивите.

Общински съвет – Русе е определил начална цена за „платени паркинги“ в размер на 1,39  без ДДС за квадратен метър. (т.е. при площ на съоръжението 9 430 кв.м. – 13 107,70 лв. без ДДС). Предвид специфичността на съоръжението и обстоятелството, че Наредба № 2 е последно актуализирана през 2021, Община Русе е възложила изготвяне на пазарна оценка за определяне на размера на месечния наем за съоръжението. Така се оформя предложение за месечен наем от 15 090 лв. без включен ДДС (т.е. около 1,60 лв. за кв. м.).

Това ще бъде начална наемна цена, като обектът ще бъде предоставен на търг. Решението за определяне на началната наемна цена трябва да бъде взето от съветниците.

Exit mobile version