Общината ще даде 93 000 лв. за ремонт на храма „Света Петка“ в Русе

Общинските съветници ще гласуват предложението на Община Русе да се осигурят 93 000 лв. от общинския бюджет за ремонт на храма „Света Петка“. Средствата са поискани от Русенския митрополит Наум за консервация и реставрация по фасадите на сградата на църквата.

Причината за отправеното искане е свързано с недостиг на средства. Храмът бе реставриран с европейски средства, но определени дейности по консервация и реставрация по фасадите не са извършени, тъй като не са били финансирани в рамките на трансграничния проект. Към писмото, подадено от Русенския митрополит, са приложени обяснителна записка с описан технологичен процес и остойностена количествено-стойностна сметка на необходимите строителни и ремонтни дейности, изготвени от реставратор и специалист по фасадна реставрация.

Необходимите средства възлизат на 93 712,87 лв. с ДДС. Средства от порядъка на 93 000 лв. могат да бъдат осигурени от Община Русе чрез капиталов трансфер.

Общината вече е подпомогнала веднъж църквата „Света Петка“, като е дарила през 2020 г. 1959,42 лв., необходими за покриване на разходи за изготвяне на комплексен проект за ремонт и реставрация. Сега се предлага да се дарят още средства за копието на Златната църква на цар Симеон.

Exit mobile version