Общината чисти гудрона, РИОСВ дават 1 месец за премахване на сметищата /ВИДЕО/

Общината започва почистване на гудрона, предизвикал разлив в местността Канлъ дере, съобщи директорът на общинска дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров. Специалисти от общинския отдел „Екология“ са извършили проверка на място, която е установила, че действително има избиване на остатъчния нефтопродукт по общинския път. Разливът на гудрон бе констатиран при извънредните проверки на РИОСВ-Русе, във връзка със сигналите за неприятни миризми в петък и събота. Както Русе Медиа писа вчера, местността Канлъ дере в Русе, която се намира малко преди Дунав мост, изобилства от нерегламентирани сметища и гудрон, заровен в земята от някогашното предприятие „Леон Таджер“ .

„За съжаление гудронът, който е от много години в тези ями, не е бил преработен и затова в най-горещите дни той се втечнява, излиза и прави тези разливи. Още утре фирмата, която рекултивира старото сметище, ще предприеме необходимите действия, а община Русе със собствени средства и сили ще почисти разлива. Този процес е ежегоден, тези гудронови ями са на повече от 50 години и са създадени във времето, когато нефтопреработвателната промишленост на територията на град Русе не е разполагала с технология. Просто са използвани естествени земни кухини, в които се е наливал този гудрон, и той продължава толкова години да създава неудобства“, коментира Спасимир Димитров.

По време на проверките в източната част на Русе екоинспекцията е установила множество замърсени терени с отпадъци, които имат както битов, така и производствен характер. „Установили сме собствениците по кадастралната карта на града и сме ги  уведомили какво следва да предприемат за почистване. Те трябва да предприемат и действия за ограничаване достъпа до техните имоти, тъй като в тези частни имоти просто всеки си влиза както намери за добре и се създават предпоставки за нерегламентирано третиране на отпадъци – както за изгаряне, така и за други действия, които могат да навредят на качеството на околната среда и на човешкото здраве. Информирали сме кмета на община Русе и сме дали срок от един месец да се изпълнят предписанията“, обясни инж.Нели Атанасов, началник отдел „Управление на отпадъците“ в екоинспекцията.

От своя страна общинско предприятие „Паркстрой“ ще има ангажимента да премахне нерегламентираните сметища на терените общинска собственост. За съжаление обаче все още има недобросъвестни русенци, които предпочитат да изхвърлят отпадъците си, където им падне, а не да ползват депото.

Exit mobile version