Общината удължава срока за местните данъци и освобождава от наеми

Кметът Пенчо Милков ще предложи на Общинския съвет в Русе да се удължи срокът за плащане на таксата за битови отпадъци. На следващата сесия съветниците трябва да решат дали ще подкрепят мерките в подкрепа на гражданите и бизнеса в условията на кризата.

Отстъпката от 5 ще може да се ползва от физическите и юридическите лица, ако платят дължимата годишна такса до 30 юни. В момента срокът е 30 април. Русенци могат да се възползват от същия удължен срок за плащане на данък  върху недвижимото имущество и превозните средства.

На сесията ще бъде предложено ползвателите на общински имоти, чиято дейност е пряко засегната в периода на извънредното положение ,да се освободят от плащане на месечен наем. Секторите, които ще бъдат овъзмездени според заповедта на здравния министър, са:

–  увеселителни и питейни заведения, ресторанти, заведения за бързо  обслужване, кафенета, сладкарници;

– учебни заведения, детски градини, клубове за извънкласни дейности, групови форми на дейност и работа с деца и ученици;

– спортни центрове, покрити и открити спортни съоръжения; – пенсионерски клубове;

–  места, чието предназначение е провеждане на масови мероприятия.

Таксиметровите шофьори и търговците, които плащат патентен данък, могат да заявят, че прекратяват дейността си в извънредната ситуация, а администрацията ще им възстанови внесената сума пропорционално на оставащия срок.         

Фирмите, които ползват тротоарно право, могат да получат обратно платените такси. Те трябва да подадат заявление в Информационния център на Община Русе, за да им бъде прекратено разрешителното за поставяне на преместваеми обекти. Заплатени такси вече се възстановяват за периода от прекратяването на разрешителното до крайния му срок на действие, съгласно Наредба №16 на Общински съвет Русе. Моментът на прекратяване се удостоверява с връщане на документа в Общината.

Родителите, чиито деца посещават детски ясли и детски градини, ще могат да платят дължимите такси за месец март след приключване на извънредното положение. Мярката е предприета от общината, за да се избегне струпване на граждани и да бъдат спазени мерките за безопасност.

Exit mobile version