Общината се захваща с дупките, тротоарите и светофарите в Русе /ВИДЕО/

Общината се захваща с дупките, тротоарите, осветлението и светофарите в Русе, като ще използва най-вече ресурсите на ОП „Комунални дейности“.

Един от най-наболелите проблеми в последните дни е свързан със светофарите, които се налага постоянно да се ремонтират. Причината е, че електрическите кабели са от 80-те години, не са подменяни и дават на късо, особено при дъжд, обясни директорът на предприятието Митко Чокоев. Точно това се случва със светофарите на кръстовището в кв.“Дружба“ и „Чародейка“, където въпреки че се прави ремонт, инсталацията не издържа и трябва да се направи нова. В същото време служителите се налага да се занимават и с възстановяване на повредени светофарни уредби в резултат от пътни инциденти.

През тази година ще бъде сформирана група за ремонт на тротоарите в града, които са в изключително лошо състояние, коментира зам.-кметът Димитър Недев. За съжаление обучението на такива работници не е лесно и затова на първо време ще се прави само асфалтиране на тротоарите, а не поставяне на плочки.

Ще се реорганизира групата за ремонт на осветлението, като ще се закупи и нова техника. Предвижда се да се подменят на много места остарелите улични лампи с LED осветление, но ремонтите стават бавно, тъй като предприятието разполага само с 6 електротехници за цялата община – Русе и малките населени места.

След като през миналата година бяха асфалтирани почти изцяло 11 улици, включително и в промишлени райони, където не е правен ремонт от 30 години, сега ще се акцентира и върху запълването на дупки. „Комунални дейности“ ще закупи техника и ще създаде група за асфалтово полагане, като целта е да се увеличи двойно капацитетът на предприятието да се занимава с асфалтиране.

Новата група за строителни дейности, създадена в началото на 2020 г., продължава с ремонтите на детски градини и ясли. Общината е спестила близо 30 % от разходите, които би направила, ако възложи всички тези дейности на външна фирма. Тъй като за момента ОП „Комунални дейности“ няма капацитет да поеме изцяло работата, ще продължи да се ползва и външен изпълнител, избран чрез обществена поръчка.

Exit mobile version