Общината допълва наредба заради зарядни колонки за електромобили и скутери

Тенденцията за увеличаване броя на електрическите превозни средства, намаляване на вредните емисии и стимулиране на лицата, ползващи този вид транспорт, изисква да има по-голям брой зарядни колонки за електрическите превозни средства. Към настоящия момент на територията на Община Русе устройствата, които осигуряват зареждането на автомобилите са твърде малко. Затова кметът Пенчо Милков предлага допълнения в Наредба 16 за местните такси и услуги.

В резултат се очаква да се увеличи броя на зарядните колонки на територията на общината, като по този начин ще се създадат по-добри условия за ползване на електрически превозни средства.

По своята същност зарядните колонки за електрически превозни средства са преместваем обект по ЗУТ и са определени като преместваеми обекти, обслужващи транспорта и в местното законодателство – чл. 5, ал. 2, б. „Г“, т. 2.3 от Наредба № 7 за реда и условията за разполагане на преместваемите обекти, на рекламно-информационните и монументално-декоративни елементи, и за осъществяване на рекламната дейност на територията на община Русе.

В този смисъл, за това съоръжение се издава разрешение за поставяне и следва да се заплаща такса по аргумент на чл. 72 от Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/, според който за ползване на тротоари, площади, улични платна се заплаща местна такса. Размерът на местните такси се определя от общинския съвет в наредбата по чл. 9 от ЗМДТ.

В сега действащата Наредба № 16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Русе няма определена такса за ползване на тротоари, площади, улични платна чрез поставяне на зарядни колонки за електрически превозни средства.

Предложението е да се приеме допълнение на Наредба №16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе, както следва:

Ето какъв е текстът на Наредба 17 в момента:

Чл. 23. (1) /изм. с Реш. № 1294/26.02.2015г/ За ползване на тротоари, площади, улични платна, места, върху които са организирани пазари (открити и покрити), тържища, панаири, както и терени с друго предназначение, включително и за разполагане на щандове за продажба на хранителни и нехранителни стоки, фризери за сладолед, хладилни витрини, автомати, детски клатушки, детски електрически колички, батут, летни барове, барбекю, стойки, стелажи за вестници и очила, летни градини, се заплаща такса за:

  1. Първи сектор, централна зона:

1.1. /изм. и доп.реш.№391/18.12.2008 г./ За щандове за продажба на хранителни и нехранителни стоки, сладолед, пуканки, разполагане на витрини, стойки за вестници, очила и др. Заплаща се площ не по-малко от 1 /един/ кв.м., както следва:

а). на кв.м за ден – 3,00 лв.;

б). на кв.м за месец- 32,00 лв.

Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт, публикуван за обществени консултации, е 30 дни.

Exit mobile version