Общината предлага увеличение на данък сгради в Русе и плащане на такса смет без отстъпка

Община Русе е внесла предложение за промени в данъка върху недвижимите имоти. В момента той е 2 промила, а новият размер ще бъде 3 промила. Мотивите са свързани с невъзможността да се осигури приходната част на бюджета на община Русе за 2024г. от продажба на имущество, приватизация, наеми и др. Предложението е качено за обществено обсъждане за срок от 30 дни на сайта на Общинския съвет, а финалната дума ще имат именно съветниците, когато бъде гледано на сесия.

Според администрацията е уместно данък сгради да се осъвремени, като законодателят е предоставил на общинските съвети правото да определят данъка от 0,1 до 4,5 промила. При ставка на данъка от 2 промила по данни от дирекция МДТ на Общинска администрация облогът за 2023г. е 8 429 308 лв.. При определяне данъка на 3 промила облогът би достигнал 12 230 000 лв.

По отношение на такса битови отпадъци се предлага да отпадне предвидената отстъпка от 5 процента на платилите изцяло задълженията си до 30 април, тъй като отлаганата с години нова методика за определяне на ТБО доведе до дефицит в план-сметката за годината. Това би довело до допълнителни средства в бюджета на Община Русе в размер на 320 000 лв.

Предлага се също осъвременяване размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин, който в момента е 2,2 на сто. При изменение на ставката за възмездно придобиване на имущество на 2,7 на сто се очаква завишение на приходите до 5 800 000 лв. годишно.

„С разработването на прогноза за периода 2024 – 2026г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности се очертава недостиг на контролите в размер на 10 млн. лв. за 2024г. /без планиран резерв, намалени разходи за инвестиции, намалени разходи за текущ ремонт/ и реален съществен дефицит при данните за 2025г. и 2026г. Съгласно ЗПФ /Закона за публичните финанси/ трайно нарастващите разходи се обезпечават с трайно нарастващи приходи, каквито са имуществените данъци и ТБО.

Приходите от такса битови отпадъци не са актуализирани от 2012г. В тази връзка Община Русе от 2019г. се възползва от нормативните възможности за по-голяма гъвкавост и оперативност при ползване на отчисленията и обезпеченията по чл.60 и чл.64 от ЗОУ. Тази държавна мярка помогна и през 2023г. да не се насочва допълнителен ресурс от собствени средства в дейност „Чистота“, но за 2024г. не е разписан регламент относно отчисленията, което би влошило дефицита в дейността и според разчетите за 2024г. би увеличило разходите с над  5,472 млн. лв. Друг фактор, който ще повлияе в дългосрочен план върху разходите в План-сметката по чл. 66 от ЗМДТ е сумата на компенсацията към доставчика, която общината ще трябва да осигури по договора за възлагане на услуга от общ икономически интерес /УОИИ/ по експлоатацията за анаеробно третиране и извършване на дейности за преработка на отпадъци на основание решение на ЕК 2012/21/ЕС. По предварителни данни годишната компенсация за община Русе ще е около 2 млн.лв. по предоставянето на УОИИ, като разходите за осъществяване на задълженията ще се покриват от всички общини, участници в Регионалното сдружение.

По тези причини целта на предложенията е да се балансира бюджета на Община Русе, като се повиши приходната част“, се казва в част от мотивите на администрацията за промени в Наредба 20 .

 

Exit mobile version