Общината предлага намаление на картите за цялата градска мрежа за учащи

Общината е внесла предложение за изменение на Наредба 14 за превоз на пътници и товари,  с което предвижда да се намали цената на месечната абонаментна карта за цяла градска мрежа (ЦГМ) във вътрешноградския транспорт на учащите се, студентите и докторантите редовно обучение.

Към момента картата на тези категории струва 50 лв. месечно, като общината плаща на превозвачите по 8 лв. компенсации на превозвачите. Картата важи само в рамките на учебната година, без месеците юли и август. Предложението е тя да важи за цялата календарна година, а цената й да бъде намалена на 30 лв.

„Предвид на това, че през годините стойността на посочените превозни документи не е променяна (за разлика от абонаментните карти за една линия), предложението е тази категория пътници да има право на допълнително намаление в размер на 20,00 лв. от месечната абонаментна карта за ЦГМ във вътрешноградския транспорт. Целта е повишаване на интереса към услугата „обществен превоз на пътници“ чрез предоставяне на по-ниски цени на абонаментните карти за учащи, студенти и докторанти редовно обучение, които могат да бъдат използвани от притежателите им за придвижване до учебните заведения. Тази социална придобивка ще намали до известна степен разходите за транспорт на пътуващите ежедневно учащи, като увеличаването на броя на закупените от този вид карти ще доведе до по-широко използване на услугата.

Следва да се отбележи, че частните превозвачи се водят единствено от своя търговски интерес и не биха предложили подобни цени на картите. Общината ще ги компенсира, като заплаща по 28 лв. на карта“, обясняват от администрацията.

Направен е разчет на необходимите средства и същите са предвидени в Общинския бюджет за 2021 година.

С тази промяна цената на картите за цяла градска мрежа в градския транспорт за учащите се, студентите и докторантите редовно обучение ще стане 30 лв.

Финансовият разчет показва, че за 2019 г. за издадените общо 27 карти за цялата календарна година, от общинския бюджет са изразходвани средства /за компенсация по 8 лв./ в размер на 216 лв. Средно-месечният брой продадени карти е 2 броя.

С допълнителното намаление от 20,00 лв., компенсацията става по 28,00 лв. на карта, при което се очаква увеличение на продажбите на този вид карти.  За това разчетът на средствата е извършен на база предполагаем средно месечен брой – 100 бр. При допълнително намаление с 20,00 лв. от цената на картата ще са необходими средства в размер, както следва: 100 бр. х 20,00 лв. = 2 000 лв. средно месечно

 Гласуваните средства за 2021 г. са в размер на 882 000 лв.Към 30.06.21 г. са изразходвани 172 801,34 лв., от които 0 лв. за компенсиране на карти за пътуване ЦГМ за учащи, студенти и докторанти редовно обучение.

Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 30 дни, считано от публикуването му  на интернет страницата на ОбС-Русе

Exit mobile version