Общината прави кладенци в Русе, за да бъде градът отново зелен /ВИДЕО/

Общината прави кладенци в Русе, за да може да се напояват зелените площи и да се сложи край на изсъхналата растителност, която прави впечатление на гражданите. Засега се изготвят документите за четири кладенеца на територията на града, обясни зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев.

Едно от местата, които са в недобро състояние, е Градската градина. „За следващата година предвиждаме да изкопаем един кладенец и да вземаме подпочвена вода. С нея ще разширим поливната система, така че всички площи да имат необходимата вода за поливане и да може следващата година по това време да си кажем, че всичко е зелено, а не както сега частично да има извехнала трева, частично да има зелени площи. Тази вода ще се ползва и от фонтаните в централната част, които сега се захранват с питейна вода“, обясни Димитър Недев. Питейната вода излиза доста скъпо на общината, защото се плаща по 2,90 лв. на кубик, а от общинския кладенец ще бъде около 20 стотинки.

В Русе има поливни системи – например в Парка на младежта и Парка на възрожденците, но в продължение на години те не са били поддържани. „Ние не знаем кое докъде стига. За да пуснем водоснабдяването на Пантеона, изработихме нова система в Парка на възрожденците, защото не знаем, когато се пусне вода по старата, дали няма да избие на кръговото до полицията“, каза още Недев.

В момента в процес на регистрация са четири кладенеца, за които до два месеца се чакат документи от Басейнова дирекция. Кладенците ще бъдат на територията на „Паркстрой“, в Парка на възрожденците, в Парка на младежта и на Градския стадион. „Това са бивши действащи кладенци, които са били занемарени и изоставени в годините. Идеята ни е за всяка една година да се правят по 2-3 кладенеца в Русе, да можем да вкараме вода и в кварталите, която да я използваме както за миене на улици, така и за поливане на зелени площи, на дървета. Видяхте, че тази година сушата беше голяма, а тенденциите специално за град Русе са за повишение на годишната температура с 4,8 градуса. Това означава, че и дървета, и зелени площи все повече ще имат нужда от напояване. Искаме Русе да бъде красив и зелен град“, обясни зам.-кметът.

Exit mobile version