Общината: Незаконни строежи спъват разширението на бул.“Потсдам“ /ВИДЕО/

Собственикът на частния имот, който спъва разширяването на бул.“Потсдам“, обжалва в съда подробния устройствен план за инфраструктурния проект, съобщиха от общината за Русе Медиа. Според него проектът не бил от обществен интерес и нямало необходимост от изграждането на четирилентов път, без да аргументира становището си. В същото време в имота му са установени незаконни строежи, които той очевидно желае да запази, като препятства разширяването на булеварда.

Ето и цялото становище на община Русе по казуса:

Необходимостта от отчуждаване на имот, разположен по бул.“Потсдам“ е продиктувана от реализацията на важния за града ни инфраструктурен проект по реконструкцията на бул. „Потсдам“ и свързването му с пътен възел бул. „България“ – бул. „Липник“. Издадена е заповед за разрешаване изработване на подробен устройствен план /ПУП/- план за регулация /ПР/и изменение на план за улична регулация /ИПУР/.

Безспорно е наличието на обществен интерес за изграждане на обект на публичната собственост, какъвто е реконструкцията на бул. „Потсдам“, предвиждаща изграждане на 4 платна, вместо досегашните две. Бул.“Потсдам“ е продължение на товарното трасе, започващо от бул.“България“. Това трасе осъществява транзитно преминаване, за което са необходими четири ленти.  Чрез уширението на булеварда се извършва предвиденото с окончателния проект на Общия устройствен план на общината /ОУПО/, приет от Общинския експертен съвет по устройство на територията, преразпределение на транспортните потоци в града, преодоляване на транспортни „тапи“, разтоварване на движението по бул. „Липник“ и транзитен товарен трафик, за който са необходими четири ленти.

Заповедта за разрешаване на посочения ПУП е обжалвана пред РАС и е образувано съдебно производство пред Административен съд-Русе.

Собственикът на имота счита, че не е налице обществен интерес и че е отпаднала необходимостта от четирилентов път, без да аргументира становището си.

В имота му е установено наличие на незаконни строежи, които същият очевидно желае да запази, препятствайки реализирането на този толкова важен за града ни по изложените съображения инфраструктурен проект.

Exit mobile version