Общината: Кметът отказа предложението за поскъпване на погребенията в Русе

Кметът Пенчо Милков е отхвърлил предложението на ръководството на общинското предприятие „Обреден дом“ за повишаване на цените на погребалните услуги в Русе, за което Русе Медиа писа по-рано днес. От общината уточниха, че тъй като вече веднъж през тази година бе гласувано актуализиране на цените, кметът е преценил, че не е редно да поскъпват още през 2022 г. и не е приел докладната записка от директора на предприятието.

Мотивите за евентуалното увеличение бяха свързани със сериозното повишаване на цените на тока, горивата, минималната работна заплата и материалите, влагани в пакетите за погребение. „С отказа си за промяна на цените Община Русе цели запазване на социалните функции на предприятието“, казаха от администрацията. Затова такова предложение няма да бъде внасяно и на сесия на Общинския съвет.

Както Русе Медиа писа, в ход са процедури само по присъединяване на нови поземлени имоти, свързани с разширяване на двата гробищни парка  „Чародейка“ и „Басарбово“ заради изчерпване на гробните места. Осъществяването на самите процедури изисква технологично време и поради тази причина кремацията и разширяване на урновите стени се явяват единствената алтернатива към настоящия момент.

Exit mobile version