Общината бори вандализма със софтуер за бягащи хора и крадци /ВИДЕО/

Общината изгражда единен център за видеонаблюдение, който ще бъде оборудван със софтуер, разпознаващ струпване, бягащи хора и крадци. Камерите на общината се използват вече в реално време от органите на МВР, като се водят и разговори с частните охранителни фирми да свържат обектите си със системата. Видеонаблюдението се ползва и за борба с вандализма, който възмущава гражданите.

„Искам Русе да е спокоен град, красив и да използва модерните технологии. За мен вандализмът е чума, създава грозна среда на живот и не можем да го приемаме тихо. Хората свикват с тази грозна среда, а отделно се създава чувство за липса на наказуемост на тези деяния“, коментира кметът Пенчо Милков.

Всяка година общината дава над 100 000 лв. за поправяне на щетите, нанесени от вандали. От началото на годината до април сумата е почти 40 000 лв. Само 15 000 лв. струва ремонтът на сухия фонтан пред Операта, чиито гранитни плочи бяха разрушени от деца и младежи, които карат тротинетки и скейтборд върху тях.

Всекидневно се отчитат разрушени детски, фитнес и спортни площадки, паркова мебел, съдове за отпадъци, които също се ремонтират и обезопасяват.

Сериозна част от средствата за покриване на щети, отиват за обновяване на предпазни огради, мантинели, стълбове за осветление и стълбове от контактната мрежа на тролеите, които биват разрушавани при пътно-транспортни произшествия. Когато нарушителите са известни, Общината завежда искове за възстановяване на средствата за ремонт. С години щетите от тези ПТП не са търсени от Община Русе, но сега вече има предявени редица искове в съда.

Сериозни суми се влагат и за почистването на графитите върху сгради и обществени пространства. От началото на годината за премахването на графити са платени 16 800 лв. Затова общината ще закупи машини, с които ще приоритетно ще бъдат почиствани графитите върху сградите, общинска собственост. Отделно машините ще бъдат отдавани под наем на фирми и граждани, които искат да премахнат нелицеприятните надписи от стените на сградите, в които работят и живеят.

Отделно на младите хора ще се осигури пространство, където да могат свободно да рисуват графити.

 

Exit mobile version