Обсъждат идеята Русе да има и девиз към герба на града

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев предлага да се създаде работна група, която да обсъди идеята на русенеца акад. проф. д-р Петър Иванов, който е внесъл предложение в Общинския съвет относно добавяне на лента с девиз на град Русе към съществуващия герб на града.

Акад. проф. д-р Иванов излага факти, свързани с известността на гр. Русе като „Град на свободния дух“. Това определение, според него, се е наложило като девиз на града през годините и е възприето от обществеността в града ни, в чийто център се извисява Статуята на свободата. Този девиз произхожда не само от славната история на града, който е бил център на национално освободителната борба, но и от душевността, особеностите и личностните характеристики на неговите жители в миналото и сега.

Акад. проф. д-р Петър Иванов подчертава и обстоятелството, че всички значими и уважаващи себе си градове по света имат към своя герб или в своя герб включен и съответния девиз.

Русе е един от малкото градове у нас без девиз в герба си. В тази връзка акад. проф. д-р Иванов предлага към герба на град Русе да бъде добавена лента с девиз със следния текст на латински: SPIRITUS LIBER“ (Свободен дух).

Добавянето на лентичка с девиз към герба на града е отговорно решение, което следва да бъде взето с широк консенсус между гражданите, казва Пазарджиев. Затова той предлага да се създаде работна група, която да извърши анализ и преценка относно необходимостта и възможностите за добавяне на лента с девиз към съществуващия герб на град Русе. В работната група следва да бъдат включени представители на Община Русе, общински съветници от Общински съвет – Русе, представители на институции и неправителствени организации, както и изявени граждани.

Exit mobile version