Обсъждат идеята за чешма в градинката на пл.“Батенберг“ в Русе

Изграждането на чешма в градинката на площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе обсъдиха областният управител Анатоли Станев и главният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов.

„В много европейски страни правителствата опитват да въведат условия за задължително поставяне на обществени чешми в градовете с идеята гражданите да имат постоянен достъп до питейна вода. Разбира се, законодателството се обсъжда с общините, тъй като поставянето на чешми в паркове, градини или търговски центрове трябва да се съобрази с местните нужди. Това начинание всички определят като принос за обществото, хората са убедени, че достъпната вода е основен компонент за обществената стабилност“, казва Пламен Спасов.

От областната администрация припомнят, че площадът бе част от мащабния проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“,осъществен от Община Русе преди няколко години. В сегашния си вид градинката в средата на площада създаде благоприятна среда и се превърна в една привлекателна зона за отдих в центъра на града ни. „В този смисъл изграждането тук на чешма, която учениците от СУ „Христо Ботев“, стотиците минаващи и отдъхващи русенци и гости на града да ползват в жарките дни, е и едно своеобразно надграждане на цитирания проект“, смята Пламен Спасов.

Идеята е представена и пред други институции от Русенско, като тепърва предстои да се изготвят технически спецификации и останалите необходими документи.

 

 

Exit mobile version