Бизнесът: Не искаме да се обявяват фирмите, където има болни, заради общественото мнение

РЗИ-Русе: Само управителят е в сградата на компанията, в която има четири случая

Името на фирма, в която има случаи на коронавирус, не би трябвало да се обявява, тъй като това създава негативна нагласа в обществото. Това коментираха представители на бизнеса в Русе по повод дискусията в общественото пространство защо се крие дружеството с четирима работници с коронавирус.

Според фирми от Индустриалния парк в Русе, където се намира и засегнатият български клон на белгийската компания TVH, обществото лепва лесно клеймо и сочи с пръст дадена компания и нейните работници, дори след като заразата не съществува.

Русенските граждани пък имат друга гледна точка – информацията коя е фирмата е важна, защото се касае за повече от един положителен случай. Това ще даде възможност на хора, които евентуално са имали някакъв досег със заразените, да вземат сами адекватни мерки.

От РЗИ-Русе обявиха в петък, че дружеството, в което има 4 положителни случая, спира работа, а всички работници, които се водят контактни лица на заразените, излизат в 14-дневна карантина.

Проверка на място днес установи, че липсват автомобили извън периметъра на предприятието, но на кадрите и снимките се виждат две превозни средства вътре и отворена транспортна врата на халето. Това породи съмнения, че има хора въпреки карантината.

От РЗИ-Русе обясниха, че няма нарушение на забраната, а част от помещенията в административната част се ползват като жилищна площ от управителя на фирмата.

 

Exit mobile version