Обмисля се възстановяването на ферибота между Русе и Гюргево

Развитието на двустранните отношения между Русе и Гюргево ще бъде водещ приоритет и пред настоящия областен управител Борислав Българинов. Днес той и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну подписаха споразумение за сътрудничество.

Освен за областите, в които ще се работи заедно, на срещата бе поставен и въпросът за необходимостта от изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. Областният управител счита, че трябва да се поднови и фериботната връзка между Русе и Гюргево. Той вече е разговарял с представители на изпълнителната власт, от които е получил заявка за подкрепа. Затова Българинов поиска от румънската страна ясен план за действие и предложения за фирми, които биха имали интерес. Ще се търсят и родни компании.

Кметът Пенчо Милков, който също участва в срещата, също декларира категоричната си подкрепа за подобряване на транспортната свързаност. Той коментира идеята за възраждане на жп линията от Букурещ през Арджеш до границата с България. В момента влаковете използват обходен маршрут, а ако мостът над река река Арджеш се отвори отново за жп трафик, пътуването с влак между Русе и Гюргево ще бъде около час. Очакваният ремонт на трасето ще се финансира със средства от Европейския съюз. Община Русе декларира още, че в следващия програмен период ще продължат надграждат сегашните проекти в интерес на гражданите на общия трансграничен регион.

Срещата между администрациите на Русе и Гюргево се проведе по идея на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Exit mobile version